latinica  ћирилица
14/04/2019 |  14:37 | Аутор: СРНА

Патријарх Иринеј: Срби морају бити јединствени

Његова светост патријарх српски Иринеј поручио је данас у обраћању вјерницима у Ораховцу да се Срби на Косову и Метохији у тешким условима боре за очување вјере и српства на светом Косову и позвао их да буду јединствени.
Ораховац - патријарх Иринеј - Фото: СРНА
Ораховац - патријарх ИринејФото: СРНА

Патријарх је у бесједи, након литургије, поручио Србима на Косову и Метохији да нису сами и да је уз њих цијели српски народ.

- Српски народ гдје год да се налази мисли о Косову и Метохији и моли се заједно са црквом да сачувамо ово наше највеће и најбогатије духовно насљедство - рекао је патријарх Иринеј и истакао да за Косово и Метохију вриједи живјети, али и страдати.

Благословећи опстанак преосталих Срба на Космету, патријарх Иринеј позвао је народ да стане под окриље Цркве, јер је у њој снага и моћ.

- Морамо бити јединствени, јер је наша највећа трагедија током читаве историје што смо се дјелили и свађали и то је непријатељима давало прилику да остваре своје жеље - рекао је патријарх Иринеј и додао да су Срби и данас у искушењу подијељени и посвађани, јер се води брига о сопственим, а не о народним интересима.

Наводећи да се велика сила уротила против српског народа, патријарх Иринеј је позвао народ да вјерује да је сила Божија већа од свих овоземаљских и да ће Господ Бог сачувати оно што је наслијеђено од светих предака како би то насљедство било остављено будућим генерацијама.

Патријарх Иринеј је, уз саслужење владике Теодосија и монаштава и сестринстава Рашко-призренске епархије и Митрополије црногорско-приморске, служио литургију у цркви Пресвете Богородице у Ораховцу у присуству великог броја вјерника из Метохијске котлине, Београда и Црне Горе.

Током дана патријарх Иринеј ће обићи манастир Светих Козме и Дамјана у Зочишту и цркве у селу Велика Хоча, а потом ће посјетити манастир Светих Архангела код Призрена.

Патријарх ће вечерашње бденије служити у Храму Светог Ђорђа у Призрену, а сутра ће служити литургију у једној од цркава у Штрпцу.

Распоредом је предвиђено да патријарх Иринеј сутра посјети манастире Драганац и Грачаницу.

Патријарх Иринеј је у вишедневној посјети српским храмовима на Космету, у оквиру које ће посјетити и српски народ на Космету.

У Ораховачкој жупи од предратних више од 5.000 Срба старосједилаца остало је њих нешто више од 700. Они су потпуно окружени албанцима који су се доселили углавном са сјевера Албаније и планинских врлети уз границу Косова и Метохије са Албанијом.