latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:28 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Покренут хуманитарни број 1412 за израду фрески манастира Клисина

У Манастиру Клисина код Приједора, почело је осликавање зидова у Храму Свете великомученице Марине. Техинка фрескопис требало би да краси зидове овог храма наредних 1.000 година. Позивом на хуманитарни број 1412 дарујете једну марку за фрескописање овог храма.

Пред почетак Великог поста, црква манастира Клисина украшена је каменим иконостасом, а потом је почело и фрескописање. Украјинац, поријеклом из Русије, Владислав Јушков, до сада је осликао Страсну седмицу, страдање Христово.

- Техника којом ја радим је старинска и у сваком погледу је много боља од сликања на суво и, по мом мишљењу је трајнија и љепша. Сликамо природним пигментима, а то значи да је полудраго камење који измрвљени у прах. То је стара техника и трудимо се да ништа не мијењамо ништа - истиче Јушков.

Жеља за фрескописом Храма Свете великомученице Марине у манастиру Клисина постоји од 2010. године. Први дио почео је 5. марта, а трајаће до Васкрса.

Игуман манастира Клисина, Василије, позвао је све људи да се укључе у акцију за израду фрески овог манастира.

- То је можда најлакши начин, јер свако ко види и чује број 1412 на телевизији може да га позове и да нам помогне како би ми могли да исплатимо радове које смо започели - рекао је игуман.

Ради анимирања православног народа, како би се прикупио новац за фрескописање храма, покренут је хуманитарни број 1412 који је отворен до краја мјесеца.