latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:30 ⇒ 20:30 | Аутор: РТРС

Пчелари средњег Подриња ове године извозе мед на тржиште Западне Европе

Пчелари средњег Подриња, од ове године имаће прилику да извозе на тржиште Западне Европе. Захваљујући сарадњи Удружења пчелара "Кестен" и ОПЗ-а из Сребренице, идеја је да се прода све што се произведе.

Перо Марковић годишње произведе пет пута више меда и пчелињих производа него што може да прода. Жели добру откупну цијену с обзиром на, како каже, висок квалитет онога што произведе. Каже да има 200 кошница, некад и више, а производи ројеве, матице, матичну млијеч, пчелињи отров, полен

За разлику од њега, Марко Томић из Милића, захваљујући контактима преко друштвених мрежа, обезбиједио је пласман матица на инострано тржиште. Годишње произведе и прода 4.000 матица.

- Захваљујући интернету, пласман ми је загарантован. Мој клијент из Њемачке долазио је код мене већ четири пута да би откупио сву моју производњу - истиче Томић.

Већина пчелара средњег Подриња заинтересована је да своје производе такође пласира на тржиште ЕУ. Посебно због чињенице да се ради о врло квалитетним производима.

- Што се тиче наступа на ино-тржишту, имамо капацитете и оно што уговоримо, то и продамо - истиче Есад Смајић из задурге "Дрина плод".

Марко Живковић, предсједник удружења пчелара "Кестен", истиче да је прошла година била изузетно добра за пчеларе, првенствено за багремов и ливадски мед. Данас су, како каже, управо тражили купце за овај мед, па су позвали представника задруге која ће га откупити.

Удружење "Kестен " постоји готово 50 година, окупља око 90 чланова искусних пчелара, али и млађу генерацију.