latinica  ћирилица
14/04/2019 |  15:49 ⇒ 22:03 | Аутор: РТРС

Брчко дистрикт: До јавних објеката преко лицитације

У дистиркту Брчко под ренту или закуп могу се добити јавни објекти, пословни простори и пољопривредно земљиште. Цијену закупа обично одређује лицитација, која је јавна, али и ту може да се одигра закулисна утакмица.

- Овогодишња лицитација, послије истицања десетогодишњих уговора, обнавља се. Дешава се једна аномалија, гдје површине немају новчани лимит, може се ићи на милионске износе, можете ићи до неба, можете 15 дана да се задржите на једној парцели - тврди Бранко Милановић, из Удружење пољопривредника Слобода из Церика. 

Неки од закуподаваца јавног земљишта или пословних простора, предлажу да им се продужи рента, без нове лицитације.

- Дали смо један приједлог на разматрање да се обнове уговори за пољорпивреднике, који имају десет година у закупу одређене парацеле. Обзиром да смо их чистили, да смо их радили, дали смо један приједлог о обнављању уговора - каже Индира Мухаремовић, директорка Д.О.О. Ерикмир.  

Логично је и да свако тјера воду на своју воденицу али се намеће питање да ли је то легално и да ли су оштећени остали грађани, а тиме и државна каса.

- Будући да је јавна имовина по својој природи, а то је и стајалиште суда, таквог карактера да мора под једнаким условима бити доступна свим грађанима. Мора се обезбиједити транспарентност и принцип не дискриминације у постпупку располагања јавном имовином - ријечи су Синише Милића, градоначелника Дистрикта Брчко.

Иако не вољом већине посланика, на дневном реду Скупштине дистрикта, нашла се и тачка измјене и допуне закона о јавној имовини, којом је требало омогућити продужење закупа, неких пословних простора, чак и на 20 година.

- Мислим да је то само неспособност и куповина поена. Групица затражи неку промјену, која одговара тој политчкој странци и тако се то мијења - поручује Иван Крндељ, посланик у Скупштини дистрикта Брчко, док његов колега из посланичких клупа Милан Пурић поручује да се у цијелу причу увлачи несигурност.

- Ствара се и правна несигурност и то је општа штета по јавни интерес, али и по људе, који су занитересовани за коришћење јавне имовине.

Спорни приједлог Закона о закупу јавне имовине, који је предвиђао да атрактивни пословни простори буду изузети из лицитације, повучен је са дневног реда.

- Потребно је донијети нови Закон о јавној имовини. Према доступним информацијама, Влада дистрикта ће врло брзо предложити тај Закон и онда би у њему било инкопорирано све ово што се појединачно предлаже - истиче Синиша Голић, посланик у Скупштини дистрикта Брчко.

Из приједлога Закона о закупу и располагању јавном имовином, који је предлагала Скупштина дистрикта, јасно је видљиво да не постоји јавни интерес, него само интерес оних који су у закупу, а можда чак и интерес предлгача спорног Закона, оцијенио је градоначелинк Брчког Синиша Милић.