latinica  ћирилица
14/04/2019 |  16:00 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Невесиње: Друга лака бригада обиљежила 27. годишњицу

У Луци код Невесиња свечано је обиљежена двадесет седма годишњица оснивања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. На мјесту гдје је прије двије године подигнуто спомен-обиљежје погинулим припадницима ове јединице, окупили су се чланови њихових породица, саборци, пријатељи и поштоваоци.

"Друга лака са Борака", како су је у ратним данима звали, имала је један од најтежих задатака у одбрани Херцеговине. Ову јединицу углавном су чинили мјештани невесињских села која на сјеверу гравитирају ка Коњицу, и Коњичани, који су, иако прогнани са својих огњишта, остали на првој линији одбране Републике Српске. У тешким борбама погинула су 174 припадника ове јединице. Драго Глоговац сада живи у Вишеграду, али сваке године долази на ово мјесто.

- Више су силе хтјеле да се помјеримо са својих огњишта, али се војнички нисмо помјерили, и радосни смо да дођемо, видимо саборце, поклонимо се жртвама којих, плашим се нисмо ни достојни - прича Драго.

Мјештани Луке и околних села практично су живјели на првој линији . Одмора , кажу, није било ни када би дошли кући на кратко одсуство са положаја.

- Чували смо и сачували становништво и територију. Било је тешких дана, погибија, а ту смо да се сјећамо - каже Мирослав Булајић, још један припадник Друге лаке пјешадијске бригаде. 

На спомен-обиљежју у Луци уклесано је 316 имена. Уз имена палих бораца и 109 српских цивила убијених у Коњицу и околини. Овако велики број жртава говори о тежини задатка који је ова јединица имала.

- На жалост ти људи су сада углавно расијани по свијету, али ми знамо колики је њихов допринос био у ратном времену, и зато смо овдје и подигли споменик - истиче Миленко Авдаловић, начелник општине Невесиње.

Палим борцима и цивилима служен је парастос, а вијенце и цвијеће су положиле бројне делегације из цијеле Херцеговине.