X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
14/04/2019 |  16:43 ⇒ 15/04/2019 | 07:43 | Извор: РТРС

Додик: Познат став СНСД-а - мјесто предсједавајућег СМ и три министарска мјеста (ФОТО)

У Бањалуци је одржан састанак Страначке координације СНСД-а. Главна тема разговора били су односи у БиХ, пред завршни састанак ове странке са СДА и ХДЗ-ом о могућем формирању Савјета министара наредне седмице.

Предсједник СНСД-а, Милорад Додик је, након састанка, рекао да ова странка иде у преговоре са познатим ставом, а то је да СНСД-у припада мјесто предсједавајућег Савјета министара и три министарска мјеста.

- То није никакав преседан нити било шта што тражимо, а да није било раније. Иначе, не вјерујем у добре намјере Бошњака да заврше ту клацкалицу око формирања Савјета министара, иако га је потребно формирати што прије, јер је ЕУ то тражила као један од услова давања мишљења БиХ за кандидатски статус. То бисмо онда могли да одрађујемо до краја године и покушамо да БиХ ставимо у орбиту кандидата за чланство у ЕУ, али то ће очигледно бити тешко због поменуте и организоване опструкције - рекао је Додик.

Додик је  нагласио да неће функционисати ни други органи БиХ уколико буде настављена опструкција формирања Савјета министара. У том случају, каже, неће функционисати ни Представнички и Дом народа парламента БиХ.

- Ако их пустите да раде, легализујете састав Савјета министара, што није воља Републике Српске, њених људи и уопште грађана БиХ који су гласали на прошлим изборима - рекао је Додик новинарима након састанка.

Он је оцијенио да је у БиХ озбиљно тешка ситуација, јер се дешава потпуна парализа рада органа.

- На нивоу БиХ постојећа структура у Савјету министара покушава да обезбиједи свој међународни и унутрашњи легитимитет који нема. Покушавају још да расписују конкурсе и запошљавају људе из претходне гарнитуре власти на важна мјеста како би и када се формира нови Савјет министара већ имали "заробљену" структуру система - рекао је Додик.

Он је истакао да то онемогућава квалитетан приступ и рад.

Кад је ријеч о НАТО, Додик је поновио да ће Српска поштовати резулуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности.

- Нико не треба да нас пита о МАП-у. СНСД не прихвата да ради на том питању и то се неће десити ни сада ни послије - рекао је Додик.

Он је рекао да у Српској треба убрзати инвестициони циклус градњом аутопутева, хидро и термо-електрана.

Састанку су, осим Додика, присуствовали потпредсједници странке Жељка Цвијановић, Радован Вишковић, Небојша Радмановић и Никола Шпирић и чланови Главног одбора Драган Лукач, Средоје Новић, Радован Ковачевић и Славко Митровић.