latinica  ћирилица
14/04/2019 |  18:11 ⇒ 19:57 | Аутор: РТРС

И ове године двије комеморације у Јасеновцу; државни врх Хрватске осудио злочине усташког режима!

У спомен-подручју Јасеновац одржана је државна комеморација у знак сјећања на жртве усташког логора. Комеморацији, под покровитељством Хрватског сабора, присуствовали су премијер Андреј Пленковић и министри, те предсједник Сабора Гордан Јандроковић, али не и представници мањинских удружења и антифашиста, који су, већ четврту годину, одвојено одали почаст жртвама. Предсједница Хрватске Колинда Грабар Китаровић споменик је посјетила јуче.

У три дана одржане су двије комеморације жртвама усташког режима у Јасеновцу. Предсједник хрватске Владе Андреј Пленковић поручио је да му није драго због тога, надајући се да сљедеће године неће бити подјеле.

- Још једном смо ту да осудимо злочин, режим у којем су постојали логори попут Јасеновца. Готово 75 година након догађања морамо радити на укључивости у друштву, смањењу подјела, култури сјећања, образовању младих о догађајима из историје - истакао је Пленковић.

- Тешко ми је схватити људе који не могу схватити патњу другог човјека. Не могу схватити оне који немају довољно снаге прихватити да и они други имају своје боли и трауме - рекао је предсједник Сабора Гордан Јандоковић.

Положивши вијенац на споменик жртвама усташког режима, амбасадор Израела у Хрватској Илан Мор, указао је на размјере злочина, упозоравајући да се историја не смије поновити.

- Порука је прилично јасна. Морамо да се сјећамо, не би требало да опростимо, не би требало да заборавимо. Треба да научимо неопходну лекцију из историје како бисмо избјегли понављање историје - нагласио је Мор.

Иако је било назнака да би ове године могла бити одржана јединствена комеморација, мањинска удружења и антифашисти одустали су од те идеје и у петак положили вијенце на спомен-подручје. Разлог за то је величање усташтва, али и умањивање злочина у Јасеновцу од актуелне хрватске власти.


- Вријеме је да у нашем друштву нема симбола које су носили они који су оставили иза себе овакву страхоту као што је Јасеновац. Све док не буде тако, све док то вријеме не дође, а мислимо да треба доћи данас, биће двије колоне - рекао је предсједник СДСС-а Милорад Пуповац.

Предсједник Координације јеврејских општина Огњен Краус каже да се супротставља ревизији историје која се наставља у Хрватској. Поручио је да никада неће прихватити да су жртве Јасеновца и Блајбурга – исто.