latinica  ћирилица
14/04/2019 |  21:01 ⇒ 21:45 | Аутор: СРНА

Рајчевић: Велики изазови пред ресором високог образовања

Министар за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић рекао је да су пред ресором високог образовања велики изазови, који ће да унаприједе стање у овом сектору.
Срђан Рајчевић - Фото: СРНА
Срђан РајчевићФото: СРНА

Рајчевић је на отварању Дана студената бањалучког Универзитета, на којем студира више од 17.000 студената, указао на велики посао на изради нове визије високог образовања с циљем да се дође до једног модерног, флексибилног и динамичног система.

- Ту примарно мислим на јавни систем високог образовања, на наша два јавна универзитета и на наше двије јавне високе школе. Ту ће и мени и Министарству и Влади бити потребна подршка студентске популације - истакао је Рајчевић.

Он је навео да ће студенти бити у епицентру интересовања, од којих се очекује да по завршетку студија остану, заснују породице и буду покретач и мотор развоја Републике Српске, не само у економском, неко у сваком другом смислу.

- Зато и намјеравамо да урадимо одређене кораке у овом ресору. Пред нама су веома амбициозни планови. Надам се да ћемо у партнерском односу, а имамо коректну сарадњу са оба студентска парламента, заједнички доћи до тих рјешења уз сагласност академске заједнице - нагласио је Рајчевић.

Рајчевић је подсјетио да је у овој години из буџета Министарства издвојено око четири милиона КМ, а односиће се на одржавање и побољшање студентског стандарда.

Ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин рекао је да је образовање кључ успјеха и најбоља инвестиција, те да ће у сарадњи са институцијама и привредници побољшати услове студирања.

Он је навео да је у плану изградња нових простора за факултете, реновирање и опремање постојећих и додатно уређење простора у оба кампуса.

- У оквиру наведених простора планирамо формирати технолошки парк, који би служио као мјесто гдје би студенти, наставници и сарадници могли да изнесу своје идеје /иновације/, а у сарадњи Универзитета и других привредних организација би биле реализоване - навео је Гајанин и додао да и од студената очекују бројне идеје.

Он је напоменуо да су академски грађани, који су завршили Универзитет у Бањалуци, успјешни у свом раду, у различитим привредним субјектима и на различитим позицијама у Српској и иностранству.

- Свима је јасно да су студенти саставни дио Универзитета и да у њима видимо своју будућност и будућност Републике Српске - истакао је Гајанин.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је да је од велике важности што у овом граду ради јавни Универзитет и да десетине хиљада младих представљају потенцијал и капацитет града.

- Сасвим другачије изгледају градову у којима живе студенти и универзитети од оних који то немају - рекао је Радојичић.

Он је подсјетио да се у Бањалуци одржава манифестација "Прољеће у Бањалуци", која трају два мјесеца, од 10. априла до 10. јуна, и обухвата више од стотину догађаја.

Предсједник Студентског парламента Универзитета у Бањалуци Немања Бабић најавио је да ће у наредних десет дана, колико трају Дани студената, настојати да дочарају сву љепоту студирања у Бањалуци.

- Ове године припремили смо 19 активности, као што су спортска такмичења, такмичења у знању, конференције, али и забавне активности, као што су кино на отвореном и концерти - рекао је Бабић.

Он је истакао "Фестивал факултета" који ће бити одржан први пут, а циљ је да суграђанима и гостима представе сваки факултет Универзитета појединачно.