latinica  ћирилица
15/04/2019 |  07:14 ⇒ 16:24 | Аутор: РТРС

Предсједница Српске у Шамцу (ФОТО)

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић почела је данас посјету општини Шамац разговoром са руководством ове локалне заједнице коју предводи начелник Шамца Ђорђе Милићевић о пројектима који се реализују у овој општини и будућим активностима.
Цвијановићева у Шамцу - Фото: РТРС
Цвијановићева у ШамцуФото: РТРС

Фото: РТРС

Након састанка са руководством општине, Цвијановићева је присуствовала свечаној сједници Скупштине општине Шамац. Свечана сједница одржана је поводом Дана општине.

Сједница је почела химном "Моја Република" и молитвеним сјећањем на погинуле борце у Oдбрамбено-отаџбинском рату.

Фото: РТРС

Цвијановићева је након сједнице изјавила да општина Шамац можда најбоље показује веома добру синергију рада републичке и општинске власти и нагласила да ће такав начин рада бити настављен са свим локалним заједницама у Српској.

Она је навела да је Влада Српске у протеклих неколико година у Шамац уложила 70 милиона КМ.

Подсјетила је да је за санирање посљедица поплава Влада издвојила 40 милиона КМ, од чега више од 13 милиона у оквиру ваучера за помоћ појединцима чије су куће оштећене.

- Низ је различитих пројеката. Прошле године је само 630.000 КМ уложено у вртић у Обудовцу, те за локалну инфраструктуру и друге пројекте значајне за општину. Договорили смо да ове године наставимо са заједничком активношћу улагања, уз средства која је већ одобрила Влада Србије, а износе 100.000 КМ за реконструкцију школе у Обудовцу - истакла је Цвијановићева.

Фото: РТРС

Она је најавила да ће из Кабинета предсједнице Српске бити издвојена средства за још једну основну школу у Шамцу, у Горњој Слатини.

- Развој општине Шамац је саставни дио укупног развоја Републике Српске. У сарадњи са свима, уз велики ангажман Србије, не само у вријеме поплава, имали смо велике инвестиције у свим општинама - рекла је Цвијановићева, честитајући становницима Шамца Дан општине.

Фото: РТРС

Свечаној сједници СО Шамац присуствовали су и министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, посланици у Народној скупштини Републике Српске, представници ОЕБС-а из Брчког, те руководство ове локалне заједнице.

Сједници су присуствовали и представници општине Жагубица са којом је данас потписан Споразум о сарадњи, као и општине Звечан са Косова и Метохије са којом Шамац већ има братске односе, начелник општине Борова из Хрватске и многе друге угледне личности регије.

Највеће општинско признање - Повеља општине, на сједници је додијељена Влади Србије за допринос развоју Шамца, посебно за помоћ током и након катастрофалних поплава 2014. године, те као захвалност за изградњу Основне школе "Србија" у Црквини.

Генерални конзул Србије рекао је да је општина Шамац добар примјер односа Србије према Српској, те навео да је од 2014. године, када је Србија овдје обновила и реконструисала школу која носи име "Србија", Србија до сада у Српску уложила 40 милиона евра.

- Србија много воли Српску и настоји на сваки начин да то и покаже - поручио је Николић.

Начелник општине Шамац рекао је да је ова локална заједница у претходних годину дана учинила много и то је, како је истакао, права инвестициона година у којој је уложено више од 1.300.000 КМ.

- У ових годину дана имали смо огромну подршку свих нивоа власти, посебно Владе Републике Српске - истакао је Милићевић.

Он је навео да је и данас било ријечи о наставку заједничког пројекта изградње дјечијег обданишта у Обудовцу у којем Влада Српске учествује са 200.000 КМ, а општина Шамац са 230.000 КМ, што потврђује добру сарадњу локалне и републичке власти.

Фото: РТРС

Након свечане сједнице, предсједница Српске је присуствовала парастосу и на градском тргу положила вијенац на централном споменику палим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата.

Фото: РТРС

Фото: РТРС

Цвијановићева је данас у Шамцу обишла и вртић у изградњи, као и Основну школу "Обудовац".

Жељка Цвијановић посјетила вртић у Обудовцу (Фото: РТРС)

Предсједница Цвијановић посјетила школу у Обудовцу (Фото: РТРС)

РТРС/СРНА