latinica  ћирилица
15/04/2019 |  08:18 ⇒ 08:24 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Четири деценије од разорног земљотреса (ФОТО)

Данас се навршило 40 година од најразорнијег земљотреса у Црној Гори, у којем је погинуо 101 лице, а 600 повријеђено.

Епицентар земљотреса од седам степени Рихтерове скале био је у Јадранском мору, између Улциња и Бара, 15 километара од обале.

Страдали су градови Улцињ, Бар, Петровац, Будва, Тиват, Котор, Рисан и Херцег Нови, а разорено је 250 насеља.

Уништен је велики број хотела, здравствених, школских објеката, културно-историјских споменика, као и путева, а без крова над главом остало је 80.000 становника.

Према извјештају Унеска из 1984. године, укупно 1.487 објеката је оштећено, од којих су скоро половина домаћинства, док је број оштећених споменика културе био већи од 1.000.

Десетак секунди 15. априла 1979. године промијенило је изглед приморја и његовог залеђа.

Поводом обиљежавања 40 година од разорног земљотреса који је погодио Црну Гору, министар у Влади Црне Горе и предсједник Комисије за процјену штете од елементарних непогода Марија Вучиновић истакла је да је неопходно радити на квалитетнијим превентивним активностима, ради смањења штета од елементарних непогода.

- Поучени тим искуством као и све учесталијим елементарним непогодама, које посљедњих година погађају нашу земљу, неопходан је заједнички рад свих служби, као и стална едукација и обуке с циљем оспособљавања свих надлежних институција - навела је она.

У агенди коју спроводи Комисија за процјену штете од елементарних непогода, садржани су конкретни кораци које је потребно да примјењују све општине, у оквиру својих комисија, да би се превентивном политиком утицало на смањење посљедица узрокованих елементарним непогодама, што је уједно и политика Владе Црне Горе, саопштено је из Владе Црне Горе.

Она каже да поједине општине из капиталног буџета усмјеравају средства за реализацију превентивних мјера, које резултирају смањењем посљедица настанка веће штете, што треба бити пракса у свим локалним управама.

У саопштењу се подсјећа да је разорни земљотрес 15. априла 1979. године однио 136 живота, од којих 101 у Црној Гори и 35 у Албанији. Материјална штета се процјењивала на више од четири милијарде долара.