latinica  ћирилица
15/04/2019 |  10:44 | Аутор: ТАНЈУГ

Тачи за Гардијан: Споразум могућ, нема укидања такси?

Предсједник самопроглашеног Косова Хашим Тачи изјавио да је споразум са Београдом могућ ове године, али да нема планова за укидање такси на робу из Србије.

Он је за британски Гардијан рекао да је споразум о нормализацији односа Приштине и Београда и даље могућ, упркос озбиљним застојима посљедњих неколико мјесеци.

- Морамо да сједнемо чак и са нашим најљућим непријатељима, али без икаквих предуслова, и покушамо да слушамо једни друге - рекао је Тачи уочи конференције у Берлину, 29. априла.

Према његовим ријечима, он је уложио сав политички капитал који је изградио за двије деценије у успјех дијалога, као и да би цијена неуспјеха била штета за читав регион.

- У тренутним околностима, с овим тензијама, не видим зашто би иједан страни инвеститор дошао и улагао у наш регион. Једино мировни споразум може да донесе напредак - рекао је Тачи.

Он је додао и да би демаркација граница могла да буде дио сваког "свеобухватног споразума о међусобном признању", и истакао да не може бити граничних или етничких линија и да ће и Косово и Србија остати мултиетничке средине.

Говорећи о Србима на Косову и предсједницима општина на сјеверу који су поднијели оставке након увођења такси у новембру, навео је да су се Срби повукли из политичког живота на Косову.

- Нико нема одговор како да се крене напријед, а највеће жртве су становници Косова, а посебно косовски Срби - сматра Тачи.