latinica  ћирилица
15/04/2019 |  11:20 | Аутор: СРНА

Лофвен: Санкције земљама које не прихватају избјеглице

Премијер Шведске Стефан Лофвен изјавио је да је спреман да уведе санкције државама ЕУ које се противе прихватању избјеглица, као што је Мађарска.
Шведска - Фото: Getty Images
ШведскаФото: Getty Images

Он је у интервјуу за шведски лист Дагенс нихетер рекао да ће прије или касније сви заједнички морати да преузму одговорност за прихватање миграната.

- Да, спреман сам то да урадим. Прије или касније ће сви морати да преузму заједничку одговорност. Морамо помоћи с тим, не могу то поднијети једна, двије или три државе - истакао је Лофвен.

Лофвен је упозорио на цијену неспремности за преузимање одговорности, те да они који одбију неће моћи да добијају средства ЕУ на исти начин као до сада, јавио је Спутњик.

Он је подсјетио да је Мађарска једна од земаља која добија највише средстава и да није прихватљиво да земља која добија највише подршке од ЕУ каже да неће преузети одговорност за имиграцију.

Лофвен је изразио наду да ће ЕУ моћи да са усагласи у вези са заједничком имиграционом политиком, што сада није случај, и додао да је још неколико земаља спремно да учини исто што и Стокхолм.

Шведски премијер већ дуже вријеме позива на поштено распоређивање миграната.

Неколико источноевропских земаља, укључујући Пољску и Мађарску, одбацило је примједбу да би требало да прихвате азиланте из других чланица ЕУ.

Шведска, која годишње прихвата 20.000 азиланата, током мигрантске кризе у Европи показала се као једна од најдарежљивијих чланица ЕУ и само у 2015. години прихватила 163.000 азиланата.