latinica  ћирилица
15/04/2019 |  14:41 ⇒ 14:41 | Аутор: СРНА

Вишковић: Српска има позитивне економске показатеље

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вившковић рекао је данас у Бањалуци да је Међународни монетарни фонд навео да Српска има позитивне економске показатеље.

- Република Српска 17 квартала има раст бруто домаћег производа и надам се да ће ово бити настављено. Цијеним ММФ и њихове анализе - рекао је Вишковић новинарима.

Он је истакао да Република Српска није крива што нема аранжмана са ММФ-ом.

- То нам умањује економске показатље, јер су новчана средства на неком другом финансијском тржишту много скупља. Ту смо да преживимо и мимо ММФ-а - рекао је Вишковић.

Говорећи о задужењу Републике Српске, Вишковић каже да је све предвиђено планом рада.

- Ништа није аларманто и драматично како се жели представити. И ове године имамо пројектовано 380 милиона КМ кредитних задужења, али ћемо вратити 488 милиона КМ. Више враћамо, него што се задужујемо и наш је план да сваке године тако буде - рекао је Вишковић.

На питање зашто није отишао у Вашингтон, Вишковић је рекао да није отишао зато што још нема визу САД.

- Мислим да је свјесно опструисан мој одлазак у Њујорк и Вашингтон, јер бих био једини премијер који би се појавио из БиХ и то очито некима није била намјера - тврди Вишковић.

Он је навео да је био спреман да оде на састанак са ММФ-ом и Свјетском банком у Вашингтон, али да није претјерано тужан што није отишао.

Премијер Српске очекује да ће визу добити у наредних неколико дана.