latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:17 ⇒ 20:15 | Аутор: СРНА

Од јуна нови Правилник о праву на медицинска средства

На иницијативу Фонда здравственог осигурања Републике Српске и у сарадњи са представницима удружења пацијената ради се на измјенама Правилника о праву на медицинска средства који би требало да знатно поједностави процедуре и прошири права из ове области, а требало би да почне да се примјењује почетком јуна.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

Тим поводом данас је организован састанак са представницима удружења пацијената који су похвалили Фонд здравственог осигурања који је, како су навели, у већини случајева уважио њихове захтјеве, а све ради тога да се осигураницима Фонда максимално побољша доступност медицинских средстава, саопштено је из Фонда.

Из ФЗО поручују да је данашњи састанак наставак континуиране сарадње Фонда са представницима невладиних оргнизација, ради унапређења здравствене заштите осигураних лица.

- Фонд је настојао да у складу са финансијским могућностима уважи приједлоге свих удружења пацијената, па нацрт измјене правилника, између осталог, предвиђа скраћење рокова за добијање новог медицинског средства, поједностављење процедура код добијања многих помагала, проширење права, посебно у смислу укидања старосних ограничења код појединих медицинских средстава и слично - наводи се у саопштењу.

Директор Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дејан Кустурић указао је на важност сарадње са невладиним организацијама, јер су институције, како је рекао, једино мјесто гдје се може говорити о свим евентуалним проблемима и начинима како да се они ријеше.

- Наш циљ је да радимо заједно и да будемо партнери у унапређењу здравствене заштите и много боље доступности здравствених услуга. И на овом примјеру смо доказали да нисмо нијеми на захтјеве наших осигураника, јер смо настојали да у овим измјенама обухватимо све категорије осигураника и драго нам је да су представници удружења пацијената то и препознали - додао је Кустурић.

Представници удружења на састанку су, између осталог, подржали иницијативу ФЗО-а за измјене Закона о јавним набавкама БиХ који на исти начин третира лијекове и медицинска средства и сву осталу робу.

Представници удружења пацијената су сагласни да је потребно ограничити маржу на медицинска средства, јер би само тако пацијенти убудуће могли да добијају квалитетније медицинско средство.

Из Савеза са слијепа лица Републике Српске истичу да није у реду да неко на рачун Фонда или свих пацијената од који су многи инвалиди додатно зарађује.

- Многа медицинска средства су управо због неуређене марже много скупља, док је квалитет помагала и даље исти. Зато је важно да се подржи иницијатива која ће регулисати максималну маржу, а како би Фонд могао да оствари додатне уштеде које би усмјерио или на лијечење пацијената или на проширење права када су у питању медицинска средства, што је за нас посебно значајно - наводе из Савеза.