latinica  ћирилица
15/04/2019 |  15:27 ⇒ 16/04/2019 | 08:23 | Аутор: РТРС

Да ли ће Дудаковић одговарати због ратних злочина над Србима?

Читањем оптужнице, у Суду БиХ почело је суђење ратном генералу тзв. Армије БиХ Атифу Дудаковићу и петнаесторици припадника и команданата Петог корпуса, за злочине над Србима на подручју четири западно-крајишке општине, у јесен 1995. године.

Тужилаштво их терети за злочине против човјечности, убиство више од 300 српских цивила и заробљених војника, прогон и злостављање, уништавање 38 православних цркава и храмова. Дио оптужнице односи се на ратне злочине Дудаковића и његових сабораца над сународницима, присталицама Фикрета Абдића из Аутономне покрајине Запада Босна.

Слиједећи Дудаковићеву наредбу, припадници Петог корпуса и њему потчињених јединица Седмог корпуса те полиције, од 13. септембра до половине новембра 1995.године, у склопу широког и систематског удруженог злочиначког подухвата побили су и протјерали Србе са простора Босанског Петровца, Кључа, Босанске Крупе и Санског Моста. Њихову имовину, те српске цркве и храмове опљачкали су и запалили.

Циљ напада није био само војно заузимање општина које су до тада биле под контролом ВРС, већ и да се етнички очисти тај простор од Срба - пише у оптужници Тужилаштва БиХ.

- По мом мишљењу нонсенс је једну ослободилачку акцију која је била легитимна квалификовати као злочиначки подухват - каже Асим Црналић, бранилац Атифа Дудаковића и Ибрахима Надаревића.

Према обиму и бескрупулозности почињених злочина Петог корпуса издваја се ликвидација најмање 46 заробљених војника и цивила на раскрсници путева Дрвар-Кључ-Босански Петровац.

- На тој локацији већ су биле припремљене и ископане најмање три гробнице. Након чега су групно и појединачно заробљене војнике и цивиле српске националности убијали припадници Петог корпуса по наредби, знању, одобрењу и сагласности Атифа Дудаковића.

Ни рањени српски војници који су се предали нису били поштеђени.

Војници који су носили тог рањеног војника, када су пролазили поред команданта Дудаковића рекли су да не могу. Дудаковић је на то рекао Хусеину Балагићу да га убије - наводи се у оптужници.

У судници али и галерији коју су испунили Дудаковићеви саборци и бројни новинари владао је мук док је тужитељка поименице набрајала имена убијених српских цивила. Најстарија жртва била је Сава Шљивар из Бос. Петровца 1901.годиште. Већина убијених није могла, или у увјерењу да нису никоме ништа скривили није хтјела да напусти своје огњиште.

- Мој отац није хтио да напусти Босански Петровац. Након што га је Пети корпус заузео, губи му се сваки траг. Када је у октобру 1999.године извршена ексхумација код наше породичне куће пронађени су његови посмртни остаци - наводи се у  исказу свједока Зорице Керкез.

Оптужницом је обухваћено уништење 38 православних објеката. Осиони Дудаковићеви војници камером су забиљежили оргијање у Цркви Светог Архангела Гаврила у селу Јасеница,у Крупи. Звоно с цркве послије војне акције продато је купцу из Хрватске гдје су завршила и остала покрадена звона са српских цркава.

Тужилаштво БиХ извешће 110 материјалних доказа међу којима и сати видео- материјала о војним операцијама Петог корпуса, биће саслушано шест вјештака различите струке, укупно 447 свједока међу којима 16 под посебним мјерама заштите за шта ће тужилаштву требати скоро 500 часова, а овај процес продужити на најмање двије године.

Симболично, суђење за тешке ратне злочине над Србима једном од ратних хероја бошњачаке нације генералу Атифу Дудаковићу и његовим саборцима из Петог корпуса почело је на дан када се у Федерацији обиљежава дан формирања тзв. АРБиХ.

Суђење се наставља 22. априла.

Повезане вијести:

Погледајте видео доказе о злочинима Петог корпуса тзв. Армије БиХ