latinica  ћирилица
15/04/2019 |  17:07 | Аутор: СРНА

Настављен увиђај на пијаци "Аризона"

Тужилаштво Тузланског кантона тек по добијању стручних анализа моћи ће да утврди има ли евентуалне кривичне одговорности у случај пожара на пијаци "Аризона", на подручју општине Градачац, саопштено је из тог тужилаштва.
Аризона-пожар - Фото: klix.ba
Аризона-пожарФото: klix.ba

У саопштењу се наводи да је данас настављен увиђај на цијелом пожаришту пијаце која је била захваћена великим пожаром, те додаје да је у централном дијелу пијаце изгорио већи број објаката, као и робе која се налазила у њима.

Истражни тимови Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона под надзором тужиоца обављају увиђај на локалитету који је претходно обезбијеђен, а на терену су и инспектори противпожарне и електро струке.

Прикупљају се сви релевантни трагови, узимају изјаве свједока или очевидаца, те се предузима и низ других истражних радњи са циљем откривања свих околности које су довеле до пожара, односно утврђивања узрока пожара, али и на прикупљању информација о насталој штети, наводи се у саопштењу.

Након прикупљања доказног материјала и трагова са мјеста догађаја, стручна лица ће извршити анализу и након тога доставити Тужилаштву налазе и мишљење.

- Тек по достављању стручних анализа Тужилаштво ће моћи утврдити има ли или нема евентуалне кривичне одговорности у овом случају - истиче се у саопштењу.

Када је ријеч о пожару који се на тој пијаци догодио у јануару 2016. године, за који ово тужилаштво спроводи истрагу, до сада су обављена и достављена три вјештачења вјештака електро и противпожарне струке.

У налазу вјештака електроструке наведено је да би узрок тог пожара највјероватније могао бити непотпуни кратки спој на самоносивом каблу прикључка на једном објекту унутар пијаце који је изазвао варничење након чега је дошло до пожара који се проширио и на друге објекте.

У саопштењу се наводи да су вјештаци у налазима утврдили већи број пропуста код напајања објеката електричном енергијом, али и других пропуста код оптерећења електромреже, посједовања плинских боца или других ризичних фактора.

Ријеч је о пропустима и одговорних лица у пијаци и код самих корисника или власника објеката.

- С обзиром на комплексност достављених вјештачења и сложене истраге у вези са тим пожаром, и даље се утврђује евентуална кривична одговорност и није деонесена тужилачка одлука - напомињу из кантоналног тужилаштва.

Пожар је јуче ујутро око 3.10 часова захватио пијацу "Аризона", а ватрогасне екипе из Градачца, Брчког и других мјеста успјеле су да локализују ватру након четири часа борбе са стихијом.

Увиђај је јуче могао бити обављан само на једном ликалитету "Аризоне" јер су се према унтурашњости пијаце и даље појављивали локални пожари и није било безбједних услова за обављање увиђаја.