latinica  ћирилица
15/04/2019 |  17:38 ⇒ 20:37 | Аутор: РТРС

Дуда: Пољска снажно подржава европски пут БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и члан Предсједништва Шефик Џаферовић примили су данас предсједника Републике Пољске Анджеја Дуду.

На почетку сусрета исказано је задовољство посјетом предсједника Дуде и увјерење да ће данашњи сусрет пружити основу за даље јачање сарадње на свим пољима, а нарочито на економском плану.

- Република Пољска снажно подржава европски пут БиХ и наставиће да пружа подршку и у наредним етапама пута ка чланству у ЕУ - рекао је Дуда.

Односи БиХ и Пољске су пријатељски и без отворених питања, те као такви представљају базу за развој укупних билатералних односа. Потребно је уложити додатне напоре како би се повећала спољнотрговинска размјена и сарадња на инфраструктурним пројектима од заједничког интереса, саопштено је из Службе за односе са јавношћу Предсједништва БиХ. 

Пољска је својим ангажманом у Вишеградској групи, те осталим иницијативама и организацијама, пружила снажну политичку подршку БиХ у процесу приступања Европској унији. Чланови Предсједништва БиХ су исказали захвалност за досадашњу подршку и очекивања да ће се она наставити и у будућности, наводи се у саопштењу.

Чланови Предсједништва БиХ су информисали предсједника Дуду о политичкој ситуацији у земљи и поновили опредијељеност за европски пут земље и наставак реформског процеса, како би се створили повољни услови за убрзан економски развој. Исказали су наду да ће мишљење Европске комисије бити позитивно, те да ће земље чланице Европске уније додијелити кандидатски статус БиХ у што скоријем временском року. Статус кандидата за чланство БиХ у ЕУ донио би нову динамику на реформском путу земље и прилику за нове развојне пројекте.

У име члана Предсједништва Жељка Комшића, састанку је присуствовао савјетник Бранимир Јукић.