latinica  ћирилица
15/04/2019 |  17:43 ⇒ 16/04/2019 | 08:58 | Аутор: СРНА

У Неуму о статусу и изазовима тржишта у енергетској транзицији

На петом Енергетском самиту, који сутра почиње у Неуму, биће ријечи о статусу и изазовима тржишта у енергетској транзицији, о платформи потенцијала биомасе у БиХ, реформи система подстицаја обновљивих извора енергије и грађанској енергији, те важности енергетске ефикасности.
Неум - Фото: РТРС
НеумФото: РТРС

Из УСАИД-а је саопштено да ће посљедњи дан бити резервисан за разговор о перспективи гасног сектора у енергетској транзицији, те да ће посебно бити занимљив панел о улози медија у процесу енергетске транзиције уз учешће представника различитих сектора и уредника из медија у БиХ.

У пракси, енергетска транзиција представља системски прелазак са конвенционалних енергетских система на нове системе који подразумијевају повећано учешће обновљивих извора енергије, веће уштеде енергије и активнију улогу потрошача енергије.

Ријеч је о структурној промјени која се догађа широм свијета и један је од захтјева ЕУ енергетске политике.

Стога БиХ мора пронаћи пут који ће јој омогућити да оствари потенцијал нето извозника електричне енергије и придружи се регионалним и свјетским трендовима енергетске транзиције, истиче се у саопштењу.

Из УСАИД-а додају да ће Енергетски самит бити мјесто сусрета више од 650 учесника и доносилаца одлука у реформи енергетског сектора у БиХ.

Уводна обраћања имаће амбасадори САД Ерик Нелсон, Њемачке Кристијана Хоман, Велике Британије Метју Филд, те замјеник шефа Делегације ЕУ у БиХ Калдун Сино.

Премијери Републике Српске Радован Вишковић и Федерације БиХ Фадил Новалић, те министар спољне трговине и економски односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић ће, осим уводних обраћања, учествовати и у првом панелу који ће у фокусу имати разговор експерата и влада о енергетској транзицији, истиче се у саопштењу.

Свој допринос дискусији даће и генерални директор "Електропривреде Републике Српске" Лука Петровић, директор "Електропривреде БиХ" Бајазит Јашаревић и извршни директор за развој "Електропривреде ХЗХБ" Драго Баго, наводе из УСАИД-а.

Експертски угао о процесу енергетске транзиције пружиће стручњаци из БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије Игор Лукшић, Мирза Кушљугић, Кемал Хањалић, Невен Дујић, Никола Рајаковић, те предсједник невладине организације "СЕЕ чејнџ нет" /мрежа промјена Југоисточне Европе/ Гарет Келy.

Организатори петог Енергетског самита су УСАИД пројекат Инвестирање у сектор енергије, њемачки ГИЗ путем пројеката "Подстицање обновљивих извора енергије у БиХ" и "Подстицање енергетске ефикасности у БиХ", те Амбасада Велике Британије у БиХ, уз покровитељство Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Регулаторне комисије за електричну енергију, Регулаторне комисије за енергију у ФБиХ и Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.

Пети енергетски самит у Неуму биће одржан од 16. до 18. априла.