X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
15/04/2019 |  19:16 ⇒ 19:18 | Извор: СРНА

Патријарх српски Иринеј боравио у манастиру Грачаница

Његова светост патријарх српски Иринеј послије обиласака манастира Грачанице, задужбине краља Милутина, рекао је у обраћању вјерницима да је данас помоћ Господа потребнија него икада раније, јер се српски народ налази у великом искушењу због моћника који планира да га удаљи са ових светих простора.
Патријарх Иринеј посјетио Грачаницу - Фото: СРНА
Патријарх Иринеј посјетио ГрачаницуФото: СРНА

- За нас је важно шта мисли Господ, а Господ ће мислити о нама онолико колико се ми будемо вратили вјери и цркви својој, а када се вратимо Богу и цркви вратићемо се и себи и својим ближњима - навео је патријарх Иринеј позивајући вјерујући народ да се уједини и обједини, што је преко потребно народу.

- Само јединствени, јер смо тада и моћни и јаки, можемо сачувати свету косовскометохијску земљу и наш народ на овим светим просторима и оставити оно што смо насљедили од предака онима који ће доћи послије нас - рекао је патријарх Иринеј вјерницима окупљеним у манастиру Грачаница.

Током тродневне посјете Космету патријарх Иринеј је, како је рекао, обишао светиње и срео се са народом чији број није мали на простору Косова и Метохије јужно од Ибра.

- Манастир Грачаница, понос наше цркве, која је окупљала народ од како постоји, громада, била је и биће, све док постоји српски народ и српска душа узданица нашег свеколиког српског народа - рекао је патријарх Иринеј наглашавајући да српске светиње на Космету говоре о Србима и представљају их овом свијету.

Оне, како је нагласио, најбоље говоре ко су Срби и какви су некада били.

- Наш народ се увек окупљао око своје цркве, одувијек нападане и гоњене, заједно са њом страдао, али смо до данас опстали и остаћемо све док будемо са овим светињама - навео је патријарх, те додао да су светиње ту да храбре, уливају наду, призивају Господу.

Када се Господу приближимо, како је навео, онда смо близу једни другима, а наши храмови су најбољи учитељи и руководитељи пута који води у царство небеско.

- Господ ће нас сачувати да заједно са овим нашим светињама опстанемо и останемо ту гдје су живјели наши свети преци који су били и остали примјер како треба да живимо - истакао је патријарх, понављајући да су јединство и повратак вјери и цркви преко потребни.

Патријарха Иринеја у Грачаници је дочекало неколико десетина вјерника са манастирским сестринством и монаштвом Рашко-призренске епархије, предвођених Његовим преосвештенством владиком Теодосијем.

Патријарх Иринеј послије Грачанице путује у манастир Бањска на сјеверу Космета, а ујутру ће се, како је планирано, обратити вјерницима у Цркви Светог Димитрија у сјеверној Косовској Митровици.