latinica  ћирилица
15/04/2019 |  21:05 ⇒ 22:01 | Аутор: srpskainfo.com

Зоран Талић: Скупштина града улази у еру дигитализације

Припрема скупштинских засједања ускоро ће ићи у потпуности електронским путем, а не као сада штампањем документата који физички морају "прошетати" између градских служби те јавних установа или предузећа.
Скупштина града Бањалука (Grad Banjaluka/RAS Srbija) -
Скупштина града Бањалука (Grad Banjaluka/RAS Srbija)

Како би се то постигло биће израђен софтвер за те намјене који ће се финансирати средствима Америчке амбасаде у износу од 35.000 долара.

-Са Иновациним центром Бањалука аплицирали смо за та средства и она су недавно одобрена и тај новац ће нам омогућити прву фазу дигитализацију Скупштине града – рекао је предсједник градског парламента Зоран Талић.

Казао је да ће тај софтвер олакшати и убрзати припрему сједница.

– Прва фаза је најбитнија а тај дио мало ко је види а обухвата припрему материјала који ће бити на дневном реду. То сада изгледа овако: обрађивач документа, који за Скупштину припрема документацију, у зависности од питања којим се бави може бити јавна установа, предузеће, одјељење Града или организација. Они одштампане материјале шаљу градоначелнику који то верификује па их просљеђује Скупштини. Ми те документе шаљемо комисијама на разматрање које требају дати своје мишљење и стално се нешто штампа и доставља разним службама. Ту се троше гомиле папира и губи вријеме док се ти документи физички доставе поштом или на неки други начин. Кроз израду новог софтвера то желимо избјећи – објаснио је Талић.

Нагласио је да је циљ да тај процес буде у потпуности дигитализован.

-Тај софтвер ће нам омогућити да све то обавимо брже и без папира електронским путем– казао је Талић.

Рекао је да је рок за имплементацију прве фазе једна година али да желе тај дио посла завршити и прије тог рока.

-ИЦБЛ ће објавити јавни позив за избор фирме која ће бити задужена за израду софтрвера. За тај процес и за израду софтвера који би могао да изнесе тај дио посла ће требати неко вријеме а након тога иде обука људи који ће га користити – додао је он.

Иако планирају да припрему засједања дигитализују ипак се неће у потпуности моћи избјећи штампање одређеног броја скупштинских материјала који ће се морати и даље користити на самим сједницама.

-Битно је да смо ушли у тај пројекат и да ћемо за дигитализацију скупштине користити екстерна средства- рекао је Талић.

Додао је да ће се папир у потпуности искључити кроз преостале фазе дигитализације.

-Другу фазу би обухватало оно што се дешава на самој сједници у скупштинској сали и за тај део биће потребна израда новог софтвера. Он би преузео на примјер верификацију одборника а не као сада да свако мало морам питати да ли имамо кворум или не јер ће се у старту знати ко је присутан, јер ће све бити увезано. Слично ће бити са временом трајања самих дискусија, актуелних часова те гласања –навео је он.

Казао је да трећа фаза је набавка опреме која би све то подржала.

Талић: Смањено штампање материјала

Први човјек градског парламента је рекао да је раније штампано више од 90 комплета материјала.

-Сада је то ограничено на 31 одборника, секретара, градоначелника и његовог замјеника који поред тога добијају материјале у електронској верзији – рекао је Талић и додао да се осталим заинтересованима та документа шаљу у електронској форми.