latinica  ћирилица
16/04/2019 |  00:03 ⇒ 00:03 | Аутор: Мондо

YouTube скандал због запаљеног Нотр Дама

Док је уживо преносио како ватра гута Нотр Дам у Паризу, YouTube гледаоцима препоручивао бизарне ствари.

Како би се борио против лажних вијести и сензационализма, али и теорија завјере, YouTube је почео гледаоцима одређене врсте садржаја да препоручује садржај, који је сличан том који се прати, као и да упућује на догађаје који су се заиста десили, одвајајући их тако од сличних догађаја, који су лажни.

Ипак, да контекстуални алгоритми, који спајају садржај и дају препоруке гледаоцима, имају још пуно тога да науче и повежу показује скандал, који је YouTube направио током преноса запаљеног Нотр Дама уживо преко својих страница.

Та мрежа је широм свијета укључила пренос уживо немилог догађаја у Паризу и током његовог емитовања у доњем дијелу екрана уживо приказивала чињенице о ваздушном нападу, који се догодио у САД 11. септембра 2001. године.

Умјесто да пружи додатне информације о Нотр Дам катастрофи, цитирајући Wikipedia и Britanica изворе, са којима сарађује, YouTube алгоритам је изабрао потпуно погрешан догађај и на потпуно погрешан начин га повезао са пожаром у Паризу.

Напад на "близнакиње" и катастрофа, која је задесила Нотр Дам немају баш никакве везе и то је наљутило и једну и другу страну.

Пожар у Паризу нема везе са тероризмом, није унапријед планиран напад, није чак ни криминално дјело (макар не још увијек), нико није страдао и представља праву културну и историјску трагедију, док је напад у Нјујорку трагедија великих размјера и сушта супротност свему што се дешава у Паризу.

YouTube је препоруку о нападу на "близнакиње" пустио на већину преноса уживо из Париза и на тај начин наљутио бројне кориснике, који су критиковали видео мрежу. Ипак, YouTube још увијек није рекао шта се тачно десило нити се извинио због пропуста.

Извор: TODAY