latinica  ћирилица
16/04/2019 |  08:20 ⇒ 09:02 | Аутор: Агенције

Ватрогасци и даље гасе ватру на Нотр Даму; Посљедице несагледиве (ВИДЕО/ФОТО)

Пожар у катедрали Нотр Дам, није угашен ни послије 12 часова. Ватра јесте стављена под контролу рано јутрос око три сата, али није у потпуности угашена.

Ватра, која је букнула у раним вечерњим часовима, брзо се разбуктала те је прво изгори торањ париске катедрале, који се потом и срушио, а убрзо је пао и кров.

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је да су ватрогасци успјели својим трудом да избјегну најгори могући сценарио.

Како је прецизирао, главни дио здања ватрогасци су успјели да спасе.

Он је такође рекао и да ће обнова храма кренути одмах након што пожар буде угашен, као и да ће у тај процес бити укључени најбољи мајстори који постоје.

Истовремено, представник ватрогасаца Жан Клод Гале изјавио је да се ради на евакуацији свих реликвија које се налази у цркви и додао да је трнов вијенац Исуса Христа пребачен на сигурно.

- Тренутно радимо на томе да сачувамо дио зграде гдје се налазе свети предмети. Оно највриједније смо већ успјели да пребацимо на сигурно - додао је. 

Преко 400 људи се борило против пожара који је захватио култно здање у Паризу.

Нотр Дам, чувена париска катедрала из средњег вијека, ремек дјело и симбол хришћанске цивилизације, страдала је јуче у великом пожару који је, из неутврђених разлога, избио у касним поподневним часовима. 

Од ватре се у потпуности обрушио један торањ, послије чега је пожар захватио и други торањ и носећу конструкцију.

Француски предсједник је изјавио да су ватрогасци успјели да спасе главни дио здања и да ће обнова храма кренути одмах.

Повезане вијести:

УНЕСКО о помоћи у обнављању катедрале Нотр Дам

Сачувана главна конструкција катедрале Нотр Дам, пожар под контролом (ФОТО/ВИДЕО)