latinica  ћирилица
16/04/2019 |  09:13 ⇒ 20:10 | Аутор: РТРС

Радојичић: Ријешен проблем барака у Лазареву

Становници тзв. барака у бањалучком насељу Лазарево, њих више од 12.000, моћи ће да се у земљишним књигама упишу као власници и стамбених објеката и окућнице, чиме ће, послије вишегодишње неизвјесности, бити ријешен највећи проблем становника овог насеља, изјавио је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Током збора грађана у Лазареву, Радојичић је представио рјешење за овај проблем, који већ годинама мучи власнике око 3.600 барака са око 12.000 становника. Већ годинама уназад, становници барака, који су их својевремено откупили и стекли станарско право, нису могли да се упишу као власници земљишта око објеката, што их је онемогућавало да на том мјесту граде трајне објекте.

Радојичић је позвао грађане Лазарева да у подручној јединици Републичке управе за геодетска имовинска питања покрену поступак "исправке грешке" којом је окућница око барака уписана као власништво града Бањалука.

- Град Бањалука одустаје од власништва над тим земљшним честицама у Лазареву, што ће омогућити да власници барака коначно ријеше овај, огроман проблем због којег су били онемогућени да трајно рјешавају стамбено питање. Кад прибавите потребна документа и упишете се као власници, имаћете попуно чисту правну ситуацију са вашим власништвом - поручио је Радојичић.

Позивајући се на став Врховног суда Републике Српске, Радојичић је прецизирао да ће у овој, релативно једноставној процедури, сви власници барака, који су их откупили, бити у прилици да стекну власништво и над окућницом.

Он је додао да овај поступак могу покренути сви власници барака, невезано од тога ли да ли је на њиховим парцелама важећим регулационим планом предвиђена изградња индивидуалних стамбених објеката или стамбених зграда.

Бараке у Лазареву подигнуте су 1970. године, као привремено рјешење за становнике који су изгубили домове у катастрофалном земљотресу 1969. године. У међувремену, већина носилаца станарског права над баракама, којима је рок трајања истекао још прије 20 година, откупила их је у поступку приватизације станова, али није била у прилици да на том мјесту гради куће због тога што су у земљишним књигама могли да се упишу само као власници земљишта испод барака, али не и окућнице.

Детаљна упутства у вези овог поступка и потребне документације доступни су у просторијама Мјесне заједнице Лазарево.

Потребна документа за упис власништва

Грађани, који се одлуче на овај поступак, неопходно је да обезбиједе сљедеће документе: лист непокретности за земљиште испод бараке, копија катастарског плана, вјештачење вјештака урбанистичке струке (да би се то обезбиједило, потребно је претходно прибавити одобрење за грађење из 1970. године, копију рјешења за новоизграђене инвестиционе објекте из 1971. године, те копија урбанистичког рјешења насеља - сви ови документи доступни су у Архиву Републике Српске).

Извор: banjaluka.rs.ba