latinica  ћирилица
16/04/2019 |  09:55 ⇒ 10:01 | Аутор: СРНА

За општину Брод значајна средства Владе Србије

Општина Брод је у претходне двије године, захваљујући средствима Владе Србије од 100.000 КМ, реализовала два значајна пројекта, а нова одобрена средства показују да ова, једна од од најпорушенијих и најстрадалнијих општина у протеклом рату, није заборављена, рекао је за Срну начелник општине Илија Јовичић.
Илија Јовичић - Фото: СРНА
Илија ЈовичићФото: СРНА

Јовичић је навео да је дата сагласност за коришћење нових новчаних средстава за рјешавање санитарних чворова у Основној школи "Свети Сава" Брод и за набавку опреме за ново обданиште у насељу Скеле, чијим ће отварањем бити ријешен проблем недостатка смјештајних капацитета.

- Аплицирали смо на нови позив и добили сагласност за коришћење средстава за санацију санитарних чворова у ОШ "Свети Сава" гдје је вриједност радова 140.000 КМ - навео је Јовичић.

Он је додао да је у овој школи, која је изграђена прије 40 година, потребно урадити 30 санитарних чворова, на три спрата.

Јовичић је подсјетио да су Влада Републике Српске и општина Брод раније финансирали пројекат енергетске ефикасности школе, вањску и унутрашњу столарију, гријање, изолацију.

Он је подсјетио и да је у обданиште у насељу Скеле уз помоћ Владе Републике Српске и из буџета локалне заједнице уложено по 30.000 КМ, а преостало је још унутрашње опремање.

- За средства од Владе Србије аплицирали су директно школа и обданиште и расписан је тендер за одабир извођача радова - додао је Јовичић.

Он је истакао да су у претходне двије године средствима Владе Србије од 100.000 КМ реализована два пројекта - замјена столарије на школи у Лијешћу и замјена крова ОШ у Броду који је био дотрајао и пријетио да се обруши.

Јовичић је нагласио да је, захваљујући средствима Владе Србије, омогућена реализација два веома сложена пројекта, будући да општина има ограничена средства у буџету и дугове из ранијег периода.

- Свака помоћ Владе Србије општинама у Републици Српској и Федерацији БиХ је добродошла - рекао је Јовичић.

Он је навео да се општина Брод братимила са општином Рековац у Србији, а сарадња се огледа у сусретима културно-умјетничких друштава, спортских удружења и организација, туристичких организација.

Јовичић је истакао да је веома добра и сарадња са општином Врање, гдје је донесена одлука о приступању братимљењу.

- Делегација општине Врање и привредници боравили су у Броду на Сајму привреде. Имамо добре односе и иде се у правцу да Врање стипендира један број наших студената, на отварање производног погона фирме Јумко Врање - навео је Јовичић.

У протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату на простору општине Брод погинула су 32 млада војника ЈНА.