latinica  ћирилица
16/04/2019 |  10:12 ⇒ 19:50 | Аутор: РТРС

Додик за Газету: Нећемо угрозити пријатељство са Русијом

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је у интервјуу за руску Газету да одређене политичке струје желе чланство БиХ у НАТО, али да је за српски народ то понижавајуће и неприхватљиво.
Милорад Додик (Фото: Александр Борисов) -
Милорад Додик (Фото: Александр Борисов)

- Нисмо заборавили да је НАТО бомбардовао Републику Српску, а касније и Србију. Историјска је чињеница да су за вријеме југословенског сукоба Хрвати и Бошњаци уживали подршку чланица НАТО. С тога, наравно, настоје убрзати процес евроатлантских интеграција БиХ. Они вјерују да ће након тога добити још већу политичку подршку Запада, јер НАТО није само војна организација, већ и политичка организација - рекао је Додик.

Он каже да питање чланства у НАТО за српски народ представља не само понижење, већ и губитак самосталности и угрожавање добрих српско-руских односа.

- Не желимо да граница НАТО са Србијом иде ријеком Дрином. Не желимо да изгубимо политичку аутономију и пријатељство са Русијом - истакао је Додик.

Када је ријеч о ситуацији у региону, Додик је рекао да се западни експерименти на Балкану настављају, те да неријешени сукоби омогућавају Западу да потенцијално поново интервенише.

Он каже да у региону превладавају двоструки стандарди - оно што је дозвољено једном народу, другом није.

- С једне стране, дозвољено је стварање етнички чисте Хрватске и одвајање Косова од Србије, а са друге стране, Република Српска се задржава у Босни и Херцеговини, која заправо не функционише - истиче Додик и додаје да то јасно указује на негативне намјере према једном народу - српском.

Он наглашава да је руководство Српске и Србије свјесно шта треба да се уради да се спријече насиље и покушаји нелегитимног заузимања власти од стране оних који дјелују у интересу Запада.

- Добили смо недвосмислену подршку људи на изборима и морамо оправдати њихово повјерење - поручује Додик.

Додик је изразио увјерење да ће једног дана сви Срби живјети у једној држави.

- Ако је то дозвољено другима, зашто Србима не би било? - пита он.

Додик је, у интервју за Газету, најавио да ће у јуну присуствовати Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, те да је за Републику Српску важно да буде представљена на овом важном свјетском догађају.

- Редовно посјећујем овај форум и сматрам га једним од кључних свјетских форума, посебно зато што се одржава под покровитељством предсједника Владимира Путина. Међународни економски форум у Санкт Петербургу је прилика да се упознате са достигнућима руске економије - рекао је Додик.

Он је подсјетио да су кључни споразуми о учешћу руских компанија у пројектима у Републици Српској потписани управо у Санкт Петербургу, те да је изузетно важно да се наставе преговоре о учешћу Српске у пројекту "Турски ток".

Додик је рекао да ће учествовати на манифестацији "Бесмртни пук" 9. маја у Бањалуци, те да Република Српска и српски народ подржавају овакве и сличне догађаје којима чувају сјећање на своје претке, њихове подвиге и патње.

Додик је нагласио да су му подршка и савјети славног српског режисера Емира Кустурице јако важни.

- Он је мој пријатељ, велики интелектуалац, способан да разјасни суштину проблема, избјегавајући бирократске изразе. Емир ми помаже да разумијем замршености глобалних процеса - рекао је он.