latinica  ћирилица
16/04/2019 |  10:26 ⇒ 12:13 | Аутор: РТС

Влада Србије усвојила закон о "швајцарцима"

Нацрт Закона о конверзији стамбених кредита индексираних у швајцарским францима усвојен је на сједници Владе Србије, након чега ће бити упућен у скупштинску процедуру, саопштило је министарство финансија.

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је да се овим лекс специјалисом рјешава проблем који постоји више од једне деценије, као и да су му претходили тешки преговори, али да је пронађено компромисно рјешење.

- Овај лекс специјалис је компромисно рјешење између неколико заинтересованих страна - грађана, односно удружења која их представају, банака, и државе са треће стране. Разговори нису били нимало лаки, али смо успјели да нађемо компромис и најбоље могуће рјешење за све три стране - истакао је Мали.

Према његовим ријечима, нацртом овог закона обухваћени су сви корисници кредита који су и даље задужени у швајцарским францима, без обзира на висину дуга.

- Предвиђено је да се преостали дио дуга конвертује у евре, као и да износ добијен конверзијом буде умањен за 38 одсто. Додатно олакшање представља и чињеница да се обрачун конверзије врши на износ без затезних камата - додао је министар финансија Србије  и захвалио свим учесницима преговора.

Како се наводи, нацртом закона је предвиђено да каматна стопа не може бити већа од 3,4 плус тромјесечни или шестомјесечни ЕУРИБОР, односно фиксна каматна стопа не може бити већа од 4 одсто.

У року од 30 дана од дана ступања на снагу овог закона, банка је дужна да достави корисничку понуду за закључење уговора. Уколико прихвата да се конверзија стамбеног кредита изврши у складу са овим законом, корисник је дужан да у року од 30 дана од дана пријема докумената о томе обавијести банку и са банком закључи уговор о конверзији, наводи се у саопштењу.

Према нацрту закона биће омогућено да се ријееши проблем око 16.800 људи који су задужени у швајцарским францима.