latinica  ћирилица
16/04/2019 |  11:04 | Аутор: СРНА

Додик: Обновити Нотр Дам као што је обновљен Хиландар

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је предсједнику Француске Емануелу Макрону и француском народу најдубље жаљење због трагедије која се догодила са катедралом Нотр Дам и изразио наду да ће ремек дјело готичке умјетности бити обновљено као што је то великим дијелом учињено након што је изгорио бисер српске духовности Хиландар на Светој гори.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- То ремек дјело готичке умјетности један је од најважнијих симбола европске културе и представља прворазредну вриједност, не само за француски народ већ и све нас којима је стало до хришћанског насљеђа које је темељ нашег идентитета - истакао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да се српски народ у својој историји много пута суочио са страшним разарањима својих светиња, када је током ужасног погрома пострадало више православних цркава и манастира на Косову и Метохији, али је и изгорио бисер српске духовности манастир Хиландар на Светој гори, саопштено је из Предсједништва БиХ.

- Хиландар је, као и величанствена катедрала Нотр Дам грађен стотинама година, од 12. до 14. вијека, а прогутао га је пожар у једном дану. Ипак, огромним напорима цијелог српског народа и његових пријатеља од тада до данас је великим дијелом обновљен - нагласио је Додик.

Он је изразио наду да ће се то убрзо догодити и са велелепним париским храмом посвећеном Богородици Марији.

- Наш заједнички европски дом, јединствен и утемељен на хришћанским вриједностима, како у прошлости тако и у будућности морају да обељежавају монументални симболи какви су Нотр Дам и Хиландар. Док је њих биће и нас - истакао је Додик.

Пожар у чувеној катедрали избио је синоћ око 19.00 часива. Вјерује се да су пожар проузроковали радови на реновирању катедрале, а усљед пожара дошло је до урушавања торња и часовника на објекту.