latinica  ћирилица
16/04/2019 |  11:30 ⇒ 13:48 | Аутор: РТРС

Бијељина: Продужена сезона гријања

Сезона гријања у Бијељини продужена је због ниских температура. Како је речено у Градској топлани, гријања ће бити још неколико наредних дана.

За бијељинску топлану ово је била успјешна гријна сезона без кварова, а дугови корисника мањи су него у истом периоду прошле године.

Корисници градског гријања у Бијељини, имаће топле радијаторе све док вечерња температура не достигне 12 степени Целзијуса три дана узастопно, речено је у Топлани. Сезона је успјешно приведена крају.

Директор Топлане Бијељина Младен Красавац рекао је да нису имали ниједан квар, ни на  топловоду, ни котловском постројењу што би довело до обуставе испоруке топлотне енергије.

Градска топлана загријава укупно 64.000 квадратних метара, а цијена је 2,75 фенинга по квадратном метру за домаћинства и двоструко више за привреду за плаћање у шест мјесечних рата. Гријање није задовољавајуће у старијим објектима који имају слабију топлотну изолацију.

Мира Лалић каже да  је њен стан на првом спрату, а испод је ходник, због чега нису имали задовољавајуће гријање.

Власници станова морају самостално да инвестирају у топлотне инсталације, као и у бољу изолацију зграде, а Топлана може помоћи савјетодавно.

Руководилац техничке службе Драгиша Тојић подсјећа да има много старијих зграда, на којима су већ дотрајали прозори и нису мијењани вентили на радијаторима. Каже да је могуће да су и радијатори запрљани, јер је изолација тих зграда  проблематична.

Прије двије године топловодна мрежа проширена је до центра града, па су на градско гријање прикључени објекти библиотеке и градске управе. Ако локална заједница покаже интерес за инвестиције, у даљње проширење мреже, смањењем броја котловница, смањило би се и загађење ваздуха у центру града.