latinica  ћирилица
16/04/2019 |  11:58 ⇒ 12:01 | Аутор: СРНА

Поновни покушај проналаска посмртних остатака Срба у Алипашином пољу

Припадници Федералне управе Цивилне заштите, према налогу Тужилаштва БиХ, на Алипашином пољу у Сарајеву од јутрос ископавају терен ради проналаска посмртних остатака Срба убијених у прошлом рату, потврдио је за Срну предсједник Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије Милан Мандић.
Милан Мандић - Фото: СРНА
Милан МандићФото: СРНА

- Ископавање терена врши се у близини РТВ дома према дојави очевидаца који су видјели да је у току рата на том мјесту ископана велика рупа, али не знају шта се тог дана даље дешавало. Други дан видјели су да је довезен запаљени комби Граса, након чега су га кашиком багера стукли, бацили у ту рупу и затрпали је. Послије тога посадили су веће багремове - рекао је Мандић.

Он је подсјетио да је приликом посљедње ексхумације на овом терену био постављен луна парк, тако да се није могло вршити ископавање.

Мандић је навео да припадници Цивилне заштите прегледају терен са детектором за метал, те да је, према досадашњим сазнањима, пријава тачна.

Након прегледа терена, Мандић каже да ће бити сачињен записник о томе шта је пронађено, послије чега би поступајући тужилац Весна Илић од Суда БиХ, уколико буду пронађени докази, требало да затражи налог за ексхумацију.

- Надамо се да ћемо овдје наћи све Србе који су нестали са Алипашиног поља, Ченгић Виле, Неџарића и осталих ближих локација са којих су сарајевски Срби нестајали - нагласио је Мандић.

Удружења породица несталих Сарајевско-романијске регије и даље трага за око 180 несталих сарајевских Срба.