X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/04/2019 |  12:16 ⇒ 12:30 | Извор: Вечерње новости

Ц.Гора: Ускоро градња прве НАТО касарне

Општински одборници у Андријевици ускоро ће донијети одлуку о почетку градње прве касарне Алијансе у Црној Гори. Парцелу за војни објекат, вриједан 15 милиона евра, уступиће Влада без икакве накнаде.
Андријевица - Фото: Novosti.rs
АндријевицаФото: Novosti.rs

Како је наведено, ријеч је о парцели у катастарској општини Слатина, а томе је претходио закључак Владе о градњи нове касарне у општини Андријевица, на површини већој од четири хектара у насељу Прљаније. Из локалне управе истичу да су то парцеле углавном у приватном власништву, које су обишли министар одбране Предараг Бошковић и начелник Генералштава Црне Горе Драгутин Дакић.

- Врховни савјет одбране је одлучио да се у Андријевици формира организациона јединица Војске Црне Горе. Ради се о елитној пјешадијској јединици која мора да задовољи прописане НАТО стандарде - рекао је министар.

Прецизирано је да се јединица мора формирати до 2020. године, а до тада ће почети изградња неопходног објекта и свих  пратећих садржаја. Власници парцела ће, из одређену надокнаду, уступи своје посједе за изградњу касарне.

Предсједник општине Андријевица Срђан Машовић сматра да је формирање елитне војне јединице у њиховом комшилуку  вишеструко корисно за економско оснаживање читавог краја, али и са безбједносног аспекта, те и у унапређењу система заштите и помоћи усљед елементарних непогода и ванредних ситуација.

Међутим, у Андријевици не гледају сви благонаклоно као локални челници на долазак НАТО у овај слободарски крај, гдје је та алијанса током агресије 1999. године, у двадесетак километара удаљеној Мурини убила шест људи, од којих троје дјеце.

- Пројекат изградње касарне у Андријевици тежак је више од 15 милиона евра! Понуђени НАТО стандарди захтијевају да се по војнику мора одредити простор од 150 метара квадратних. То су мегаломански пројекти које финансирају осиромашени грађани. Да су којим случајем те паре усмјерене за изградњу производних погона могло би да се отвори и до 1.000 одрживих радних мјеста у привреди. Овако ћемо имати касарну која је само одскочна даска да се на простору Васојевића граде НАТО базе које никоме не могу служити на част - сматра одборник ДФ у СО Андријевица Веско Ракетић.

Нова НАТО база, одлучила је Подгорица, носиће име јунака војводе Миљана Вукова Вешовића. Чувени војвода је ослобађао Васојевиће од Турака и сам урадио доста на припајању Васојевића подловћенској Црној Гори.