latinica  ћирилица
16/04/2019 |  13:24 ⇒ 13:47 | Аутор: СРНА

Промовисана друга генерација софтверске академије "ITiviti"

Софтверска академија "ITiviti" компаније "Ланако" данас је у Бањалуци промовисала другу генерацију коју чине 23 полазника.
Завршена ITivity софтверска академија -
Завршена ITivity софтверска академија

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је током промоције да "Ланако", као највећа и најстарија домаћа IT компанија, овом софтверском академијом чини веома добру ствар јер школује младе људе што им омогућава лакше запошљавање.

Он је навео да инфомационе технологије представљају перспективу, те да би у овом сектору у фирмама у Бањалуци и околини могло бити запослено неколико хиљада људи, те нагласио да се у оквиру редовног образовања не школује довољно кадра.

- То је сектор у којем се доста зарађује, може се радити за било који град у свијету, а да се остане у Бањалуци - рекао је Радојичић.

Генерални менаџер компаније "Ланако" Небојша Нинић рекао је да софтверска академија "ITiviti" омогућава младим и талентованим полазницима да се упознају о најбитнијим аспектима софтверске индустрије.

Он је навое да је услов за полазнике био да имају завршену средњу школу и да знају енглески језик, док је компанија учинила све да их оспособи да постану квалитетни програмери.

- Циљ је младе који су незапослени обучити за квалитетне програмере - рекао је Нинић и изразио очекивање да ће сви полазници у компанији добити стално запослење.

Он је рекао да је 90 одсто полазника прве софтверске академије запослено у компанији и да сада "Ланако" има квалитетне, младе стручњаке.

Нинић је навео да ће компанија наставити са радом академије, те да ће у мају бити расписан конкурс за више профила.

- Ширимо академију јер су потребе наше компаније, али и тржишта толико велике да је ово што смо ми урадили само кап у мору, али је јако значајно. Поносан сам зато што смо дјеци која су била незапослена и нису имала преспективу омогућили стицање врхунског знања и запослење - навео је Нинић.

Апсолвент Природно-математичког факултета у Бањалуци Сања Мацановић рекла је да је у претходних осам мјесеци стекла ново знање и да је академија "ITiviti" испунила сва очекивања због којих се и пријавила.