latinica  ћирилица
16/04/2019 |  13:49 ⇒ 15:52 | Аутор: РТРС

Почео Енергетски самит у Неуму (ФОТО)

Пети Енергетски самит у Неуму почео је уводним излагањима премијера Републике Српске Радована Вишковића и Федерације БиХ Фадила Новалића, те амбасадора САД-а, Њемачке и Уједињеног Краљевства у БиХ и представника ЕУ.
Радован Вишковић у Неуму - Фото: РТРС
Радован Вишковић у НеумуФото: РТРС

Самиту присуствује и министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић.

Фото: РТРС

У фокусу овогодишњег самита је транзиција енергетског сектора, платформа потенцијала био-масе у БиХ, реформа система подстицаја обновљивих извора енергије, те значај енергетске ефикасности.

Енергетски самит је мјесто сусрета више од 650 учесника и доносилаца одлука у реформи енергетског сектора у БиХ.

У пракси, енергетска транзиција представља системски прелазак са конвенционалних енергетских система на нове системе који подразумијевају повећано учешће обновљивих извора енергије, веће уштеде енергије и активнију улогу потрошача енергије.

Фото: РТРС

Ријеч је о структурној промјени која се догађа широм свијета и један је од захтјева ЕУ енергетске политике.

Организатори петог Енергетског самита су УСАИД пројекат Инвестирање у сектор енергије, њемачки ГИЗ путем пројеката "Подстицање обновљивих извора енергије у БиХ" и "Подстицање енергетске ефикасности у БиХ", те Амбасада Велике Британије у БиХ, уз покровитељство Министарства спољне трговине и економских односа БиХ, Регулаторне комисије за електричну енергију, Регулаторне комисије за енергију у ФБиХ и Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске.