X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Моја Јахорина
16/04/2019 |  14:27 | Извор: СРНА

Половина Руса вјерује да се Асанж бори за слободу говора

Скоро половина испитаника у анкети Руског центра за изучавање јавног мњења вјерује да оснивач Викиликса Џулијан Асанж објављивањем тајних докумената промовише слободу говора и масовних медија. Нешто више од 27 одсто испитаника описало је Асанжове активности као противзаконите.
Џулијан Асанж - Фото: REUTERS
Џулијан АсанжФото: REUTERS

Анкета је показала да 45 одсто Руса сматра да Асанж промовише слободу говора и масовних медија, а тај проценат у старосној групи између 45 и 59 година износи 53 одсто.

У саопштењу Центра наводи се да је 40 одсто људи рекло да вјерује да Асанж поступа у интересу свјетске јавности, а у старосној групи изнад 60 година тај проценат износи 48 одсто.

- Такође, 57 одсто руских држављана вјерује да је Асанж покушао да скрене пажњу јавности на случајеве корупције, криминала и скандала у различитим земљама - истакли су из Центра.

Међутим, 27 одсто испитаника вјерује да је Асанж прекршио закон, док 17 одсто сматра да је на тај начин желио да се освети својим непријатељима и скрене пажњу на себе, а 16 одсто мисли да је дјеловао у интересу држава или политичара, пренио је ТАСС.

Асанж је ухапшен 11. априла у Лодону и проглашен кривим за кршење услова кауције.

САД траже Асанжово изручење, а његови адвокати сматрају да би у Америци он могао бити осуђен на 35 година затвора или смртну казну.

Из Министарства правде САД саопштено је да би Асанж могао бити кажњен са максимално пет година затвора због хакерског напада на заштићени компјутер државне администрације.