latinica  ћирилица
16/04/2019 |  15:05 ⇒ 15:18 | Аутор: СРНА

Раjилић: Тужиоци не смију подлећи притисцима у случају "Дудаковић"

Предсједница републичког Удружења жена жртава рата Божица Живковић Раjилић поручила је да тужиоци у предмету против Атифа Дудаковића и још 16 оптужених за ратне злочине над Србима, не смију подлећи притисцима невладиних организација и других фактора, да би оптужени били адекватно кажњени за злодјела која су починили.
Божица Живковић Рајилић - Фото: РТРС
Божица Живковић РајилићФото: РТРС

Она је напоменула да су ти злочини документовани на хиљаде страница.

- Апелујем да правосудни органи, посебно тужиоци који раде на предмету, не подлијежу притисцима, да се држе своје струке, да предоче доказе које имају и ја вјерујем у њихову побједу - рекла је Раjилићева Срни.

Она је нагласила да Тужилаштво има подршку републичког Удружења жена жртава рата.

Читањем оптужнице и изношењем уводних ријечи Тужилаштва БиХ, јуче је почело суђење генералу Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифу Дудаковићу и још 16-орици припадника и команданата Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима на подручју Крајине 1995. године.

Тужилаштво БиХ терети оптужене за злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 Срба, прогон и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић, Сафет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, Фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић, Един Домазет, Ејуб Кожењић, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.

Оптуженица се односи на злочине у општинама Босански Петровац, Кључ, Босанска Крупа, Сански Мост и ратни злочин против цивилног становништва на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Међу убијеним Србима, како се наводи у оптужници, било је највише цивила, углавном старије животне доби, као и војника који су се предали или били заробљени и на тај начин онеспособљени за борбу.

Тијела једног броја жртава пронађена су након рата и ексхумирана из више појединачних и масовних гробница, а за некима од убијених се још трага.

Дио оптужнице за Дудаковића односи се на ратне злочине почињене над жртавама бошњачке националности, припадницима и присталицама Народне одбране Аутономне Покрајине Западна Босна, за вријеме сукоба у Цазинској Крајини, на подручју општина Бихаћ и Цазин.

Тужилаштво ће наводе оптужбе доказивати позивањем 447 свједока и шест стручних вјештака, те прилагањем више од 1.100 доказних материјала.