latinica  ћирилица
16/04/2019 |  16:12 ⇒ 20:05 | Аутор: РТРС

У Дрвару отворена конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије

У Дрвару je отворена конзуларна канцеларија Генералног конзулата Србије са сједиштем у Мостару. Канцеларију je, у име Министартва спољних послова Србије, отвориo генерални секретар Вељко Одаловић.

У присуству бројних званица, конзуларна канцеларија данас је званично отворена. Ово је и порука да српски повратници Ливањског кантона имају подршку да овдје остану и опстану, те да у Србији имају матицу, а у Републици Српској упориште, рекао је генерални секретар Министарства спољних послова Србије, Вељко Одаловић.

- Циљ нам је да се сви овдје осјећају још лагодније још комфорније, да знају да у овој канцеларији данас могу да остваре све оно што су њихови циљеви, њихови захтјеви и њихова права - додао је Одаловић.

Амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић, изразио је наду да ће сарадња бити успјешна.

- Ми ћемо се на сваки могући начин трудити да помогнемо овај народ, прије свега у културном, економском, а потом и сваком другом смислу - каже Ђорђевић.

Осим лакшег обављања админстративних послова, конзуларна канцеларија у Дрвару симбол је јаке везе са матицом Србијом. Начелница општине Дрвар Душица Рунић, додала је да је отварање ове канцеларије још један од доказа да је останак и опстанак српског народа на овом подручју загарантован.

Данас је и званично поднесен први захтјев за држављанство у новоотвореној конзуларној канцеларији Србије. Њега је поднио посланик у скупштини кантона 10 и делегат у Дому народа ФБиХ-а Горан Броћета.

Новоотворена конзуларна канцеларија у Дрвару од великог је значаја за све српске повратнике у овај дио Федерације БиХ. Како је истакнуто, ова канцеларија у Дрвару допринијеће даљем развоју добросусједских односа Србије и БиХ, али и јачању контаката Срба са матицом, у оквиру сарадње привредних, научних, културних, информативних и спортских организација.

Једна од порука је и да ће Србија и даље наставити са помагањем и подршком Србима у региону кроз бројне пројекте, који доприносе очувању националног језика, културе и обичаја, а конзуларна канцеларија биће заправо спона Срба из овог дијела Федерације са матицом.

Поред Генералних конзулата Србије у Бањалуци и Мостару, конзуларна канцеларија отворена је у Требињу, а од данас, постоји и у Дрвару.