latinica  ћирилица
16/04/2019 |  16:16 ⇒ 18:46 | Аутор: АТВ

Истраживање показало: Све више Бањалучана подржава Радојичића

Двије и по године послије преузимања мандата, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић повећао је подршку грађана у односу на локалне изборе 2016. године, показало је истраживање рејтинга политичких партија, које је у посједу АТВ-а.
Игор Радојичић - Фото: РТРС
Игор РадојичићФото: РТРС

Према истраживању, које је рађено теренском методом на узорку од 500 испитаника, 53,8 одсто Бањалучана мисли да Радојичић добро води Бањалуку, осредњу оцјену дало му је 26,3 одсто испитаника, 10 одсто мисли да лоше управља градом, а 9,8 одсто не зна или нема став.

Истраживање је показало да Радојичић у овом тренутку има више него двоструко већу подршку суграђана у односу на могуће конкуренте. У односу на посланика ПДП-а Драшка Станивуковића, који је већ најавио кандидатуру, Радојичић убједљиво води са подршком 58,8 одсто испитаника. С друге стране, Станивуковића би подржало 22,5 одсто анкетираних, док њих 18,7 одсто не зна за кога би гласало у овом огледу.

Према истраживању, што се тиче могућих опозиционих кандидата, бивши предсједник ПДП-а Младен Иванић стоји мало боље у односу на Станивуковића. Наиме, уколико би се за градоначелника такмичили Радојичић и Иванић, 25,8 одсто испитаних би подржало бившег лидера ПДП-а, а актуелног градоначелника 59,8 одсто. У овом омјеру, 14,4 одсто не зна за кога би гласало.

Ови резултати указују да је Радојичић, од преузимања мандата до данас, успио да учврсти своју позицију, пошто ово истраживање показује да има већу подршку него 2016. године, кад је на супротној страни имао опозиционог кандидата Драгана Чавића. Радојичић је изабран са градоначелника са освојених 56,51 одсто гласача, док је Чавић завршио са 39,91 гласова.

Кад је ријеч о страначком рејтингу, владајућа коалиција у Бањалуци и даље ужива већинску подршку гласача. Наиме, 24 одсто испитаника се изјаснило да би гласало за опозицију, одговарајући на питање "За кога бисте гласали, када би политичка сцена била подељена на уједињену позицију и актуелну власт?". С друге стране, за владајућу коалицију гласало би 58,8 одсто испитаника, не би гласало шест одсто, неодлучних је 5,2 одсто, а толико њих је и одбило да одговори на ово питање.