latinica  ћирилица
16/04/2019 |  16:42 ⇒ 17:46 | Аутор: РТРС

Костајница: Вода за пиће замућена, издато упозорење потрошачима

Због дотрајале водоводне мреже у Костајници су издата су упозорења за потрошаче, због замућености воде за пиће. У "Комуналном предузећу" кажу да је неопходна санација и да посљедњи налаз Института за јавно здравство потврђује да је вода у овој општини исправна за пиће.

Протеклих дана обилне кише замутиле су воду на костајничком изворишту Мравопоље. До замућивања воде дошло је током протекла два мјесеца у неколико наврата и због дотрајале мреже.

Посљедњи налаз Института за јавно здравство Републике Српске потврдио је да је костајничка вода тренутно микробиолошки и физичко-хемијски исправна за пиће. То потврђују и у костајничком "Комуналном предузећу".

- Извјешатај о резултатима испитивања узорка воде за пиће каже да је вода из нашег водоводног система безбједна по здравље крајњих корисника. Узет је и нови узорак и ми чекамо анализу - истакла је Милена Гавриловић, референт за комерцијалне и ГИС послове у КП „Комунално“ ад Костајница.

Међутим, проблем постоји и даље. До замућивања воде у Костајници долази због старости и пуцања цијеви на главном транспортном воду, који пролази главном улицом, у дужини од око два и по километра, али и дотрајалости цијеви на изворишту. Током претходне обнове система, овај дио мреже није саниран, тврде у овом предузећу.

- Тај пројекат јесте обухватио већину мреже, али није обухватио дио кроз главну улицу на потезу од неких два километра и то нам је највећи проблем јер тим путем пролазе тешка теретна возила, слијеже се тло, а цијеви су старе - истиче директор КП "Комунално" Ефраим Подиновић.

Због стечених дуговања, овом костајничком предзуећу блокиран је рачун од марта прошле године. Радиницима дугују четири плате, истиче руководство "Комуналног предузећа".