latinica  ћирилица
16/04/2019 |  17:17 ⇒ 17:17 | Аутор: СРНА

Ђокић: Повећавати производњу из обновљивих извора

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић изјавио је у Неуму да спровођење енергетске транзиције подразумијева измјену постојећих и доношење нових прописа и да Република Српска иде у том правцу.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је истакао да је енергетска транзиција неопходна и да је она посљедица бурних климатских промјена у којима је свијет имао огромне штете и људске губитке и схватио да нешто мора мијењати.

- И наша земља мора да прође тај процес, зато је фокус стављен на подстицање производње енергије из обновљивих извора. Политика владе Републике Српске иде у том правцу - рекао је Ђокић новинарима на Енергетском самиту.

Према његовим ријечима, да би се брже ишло кроз енергетску транзицију треба повећавати производњу из обновљивих извора, али и изналазити рјешења за постојеће објекте који производе енергију из фосилних извора.

- Морамо наставити да трагамо за инвестицијама у обновљиве изворе енергије, а то су вјетроелектране, соларне електране и хидроелектране. Ми имамо у току израдњу 15 малих хидроелектрана, а јуче смо потписали концесиону уговор за изградњу вјетроелектране Гребак код Невесиња капацитета 50 мегавата - навео је Ђокић.

Он је нагласио да ће бити настављено доношење закона којим се иде у дерегулацију односа, раздвајање снабдјевача од дистрибутера.

- Ту ће бити извјесни трошкови и финансијска издвајања, али ниједна реформа није спроведена без тога - додао је Ђокић.