latinica  ћирилица
16/04/2019 |  17:38 ⇒ 17:38 | Аутор: СРНА

Вучић: Мјере против Приштине око Ђурђевдана, ако не укине таксе

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је пред Србијом тежак период по питању Косова и Метохије и да очекује огромне притиске да Београд призна косовску независност, а да ништа не добије, те најавио за Ђурђевдан, 6. маја, мјере против Приштине, ако не укине таксе на робу из централне Србије.
Александар Вучић (Фото: Раде Прелић) - Фото: ТАНЈУГ
Александар Вучић (Фото: Раде Прелић)Фото: ТАНЈУГ

- Притисци ће бити све жешћи, тражиће пуну независност, без било чега за Србију, на целовитој територији независног Косова. И да треба да будемо срећни што су увели посебан трибунал за злочине Срба и сексуалне злочине. Подржаваће унутрашње елементе да смање снагу српске државе, да дођу лакше до тог циља - рекао је Вучић.

Вучић је након сједнице Предсједништва Српске напредне странке, чији је предсједник, рекао на сједници проширеног састава Извршног одбора и Главног одбора у Сава центру у Београду, да он неће прихватити наставак разговора са Приштином без укидања такса, какви год притисци били.

- Готово шест мјесеци чекамо да они таксе повуку, да се смилују из међународне заједнице и да замоле своје чедо да укину таксе, али ништа се није догодило, напротив - навео је он.

Вучић је рекао да долазе из међународне заједнице у Београд и инсистирају да Србија нешто уради да одобровољи Албанце да укину таксе, да Београд не ради кампању повлачења признања косовске независности.

- Траже да ми не радимо на кампањи повлачења признања, јер нормално је да Албанци траже признање, а није нормално да ми тражимо повлачење. Данас нам компромис нико више и не нуди, сматрају да су направили договор у међународној заједници и једино траже од нас признање Косова, а нас ће да питају једино да ли ће кукуруз бити жут или мало жући -додао је Вучић.

Он је додао да ће у наредним данима разговарати и са кинексим и руским предсједником, када се сретну у Пекингу, а након тога одлази у Берлин, гдје предстоје тешки састанци са њемачким канцеларом Ангелом Меркел и француским предсједником Емануелом Макроном.

- У Берлину не очекујем ништа добро. Једино очекујем да њихови стручњаци кажу захтев за неким новим форматом и дијалогом гдје циљ треба да буде признање независности Косова, а Срби да не добију ништа или да добију само људска права - рекао је Вучић.

Он је додао да ће од Србије бити тражено да уђе у разговоре, а да Албанци не укину таксе.

- По цену, не ону коју треба да плати Србија, него ја лично, нећу прихватити да наставимо било какве разговоре без укидања такса, без обзира на притиске и шта год се дешавало. А то што кажу - дођите да дефинишемо циљ разговора, а то је независно Косово, а ви Срби да не добијете ништа - то слободно окачите мачку о реп. Ја то нећу да урадим, ја јесам за разговоре и компромис - рекао је Вучић.

Он је најавио да ће СНС заказати око Ђурђевдана посебну сједницу Главног одбора СНС, гдје ће изаћи са мјерама Србије против Приштине, када се навршава тачно шест мјесеци од увођења приштинских такса, али да ће се побринути за Србе на Космету.

- Онима који су научили да зову телефоном и да пријете, ако се Срби бране, а шест мјесеци нас туку, оставише нас у модрицама и крвавих дана, мој одговор је - немојте да зовете, нисам доступан. Србија има право на своје достојанство, понос и образ - рекао је Вучић.