latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:16 | Аутор: СРНА

Савјет безбједности тражи хитан договор о прекиду ватре у Либији

У британском нацрту резолуције представљеном Савјету безбједности УН захтијева се хитно успостављање прекида ватре у Либији након што су снаге лојалне генералу Калифи Хафтару покренуле офанзиву на Триполи.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images

У тексту резолуције у који је увид имала Агенција Франс прес, наводи се да офанзива Хафтарове Либијске националне армије "угрожава стабилност Либије и могућнист успјеха политичког дијалога оствареног посредовањем УН и постизање политичког рјешења кризе".

- Савјет безбједност захтијева од свих страна у Либији да одмах раде на деескалацији ситуације, да постигну договор о прекиду ватре и да се укључе у разговоре са УН како би се осигурало пуно и свеобухватно примирје широм те земље - истиче се у тексту нацрта резолуције

Није познато да ли ће чланице Савјета безбједности гласати о нацрту резолуције али дипломате су затражиле бржи поступак за спријечавање избијања већих сукоба у Триполију.

Свјетска здравствена организација саопштила је раније да је од почетка сукоба близу Триполија погинуло више од 140 људи, док је најмање 610 рањено.