latinica  ћирилица
16/04/2019 |  18:39 ⇒ 17/04/2019 | 07:35 | Аутор: РТРС

Израел: Оптужбе против Срба за геноцид у Сребреници посљедица медијске хајке

Након што је група бошњачких интелектуалаца упутила отворено писмо првом човјеку америчког универзитета Харвард, у којем траже да се огради од свог дипломанта Џареда Израела, због његових ставова да у Сребреници није почињен геноцид, огласио се и познати амерички писац и публициста. Израел наводи да су оптужбе против Срба за геноцид посљедица медијске хајке и истиче да они који га нападају желе да оспоре то што је утврдио многе контрадикторности свједока о ратним дешавањима у Сребреници.

Потписници писма наводе да је Израелова недавна изјава у интервјуу "Гласу Српске" у којој је, како наводе, негирао геноцид у Сребреници прелила чашу и траже од првог човјека Харварда да јавно осуди Израела и огради се од његових изјава. Израел за српске медије каже да аутори писма постају хистерични кад се неко усуди да каже истину. Ово писмо подсјећа на иступања, наводно независних, интелектуалаца за вријеме стаљинистичких прогона, каже аналитичар Драгомир Анђелковић.

- Израел је изнио чињенице, непобитне чињенице, и они који се плаше тих чињеница сада покушавају да му у Америци зачепе уста тако што би се академске институције и друге институције од њега оградиле и створиле за њега неповољну климу - каже Анђелковић.

Адвокат Горан Петронијевић истиче да је Израел озбиљан интелектуалац.

- Он је човјек који се дуго бави овом материјом, који је веома аналитичан и који је, колико сам могао да видим, у многим сегментима много дубље досегао неке елементе анализе и упоређивања онога што што се стварно догодило - по документима, по исказима свједока и оног што пише у пресудама Хашког трибунала - додаје Петронијевић.

Израел им смета, између осталог, зато што говори да се Сребреница потенцира као лажни геноцид да би се заташкао прави геноцид који се десио у Јасеновцу и чишћење српског народа из Српске Крајине, истиче аналитичар Александар Павић, коментаришући писмо.

- То је обичан пропагандни памфлет и ништа више од тога. У интелектуалном смислу нема никакву вриједност, као ни фактографски. То је једна обична крпа, а с друге стране види се да су то и даље људи који живе у рату и настављају рат, али не онај који је почео 1991, него онај који је почео 1941. - наводи Павић.

Израел је досљедан у борби против неправде, и излазио је на крај са много озбиљнијим противницима од ових који користе рат за наставак непријатељства и дестабилизацију овог простора, додаје Павић.