latinica  ћирилица
16/04/2019 |  20:32 ⇒ 21:13 | Аутор: СРНА

Пале: Почела априлска Филмотека

Филмом америчког редитеља Елија Казана "На доковима Њујорка", који говори о мафијашком насиљу и корупцији, са Марлоном Брандом у главној улози, вечерас је на Палама почела тродневна "Филмотека" коју организује Кинотека Републике Српске.
Сњежан Лаловић - Фото: СРНА
Сњежан ЛаловићФото: СРНА

Директор Кинотеке Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да гдје год Кинотека приказује своје филмове, да ли то био Добој, Рогатица, Пале или друге средине, увијек је у служби популаризације филмске умјетности.

Он је додао да ће се три дана приказивати филмови свјетских великана, прије свега мисли на глумце Марлон Бранда, Ал Паћина и Ентони Хопкинса.

- Намјера Кинотеке јесте да и убудуће популаризује филм био он играни, документарни, страни или домаћи, тако да пажљиво бирамо који ће то бити и да то буду остварења која носе у себи не само забаву, него и јасну велику дозу умјетности јер филм је умјетност - истако је Лаловић.

Филмски архивиста Кинотеке Борис Чворо рекао је да је приказан филм Елија Казана из 1954. године која је славном глумцу Марлону Бранду донијела и првог Оскара у каријери.

- Ријеч је о антологијској крими-мелодрами о мафијашком насиљу и корупцији међу лучким радницима на доковима Менхетна и Бруклина. Филм је импресивно остварење које је 1955. године од 12 номинација за Оскара овјенчано са осам, укључујући оне за најбољи филм, режију, сценарио, главну мушку и споредну женску улогу - нагласио је Чворо.

Он је додао да ће публика сутра моћи погледати америчку драму "Мирис жене", Мартина Бреста из 1992. године, са Ал Паћином и Крисом О`Донелом у главним улогама који говори о сиромашном средњошколцу, слијепом ратном ветерану, о пријатељству и издаји.

Посљедње вечери у четвртак, 18. априла, на програму је филм Џејмса Ајворија "Остаци дана", снимљен 1993. године, према истоименом роману нобеловца Казуа Ишигура, британског писца јапанског поријекла, са Ентони Хопкинском и Емом Томпсон у главним улогама.

Иако номинован за Оскара за најбољу главну мушку улогу, Хопкинсу није припала награда за овај филм, али је Оскара добио за улогу Ханибала Лектора у филму "Кад јагањци утихну" 1991. године.

"Филмотека" ће се одржавати у амфитеатру Економског факултета Пале с почетком у 19.00 часова, а улаз је бесплатан.