latinica  ћирилица
16/04/2019 |  21:11 ⇒ 21:12 | Аутор: СРНА

Епископ Фотије: Отац Порфирије био је проповједник љубави Христове

Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије рекао је вечерас у Зворнику, на предавању поводом великог православног празника Васкрса, да је отац Порфирије носитељ благе вијести, проповједник Јеванђеља Христова и љубави Христове.
Епископ Фотије - Фото: СРНА
Епископ ФотијеФото: СРНА

- Теологија и учење оца Порфирија састоји се у томе да човјек треба да заволи Бога, да заволи Христа и самим тим ће завољети и друге људе, чиме ће бити носилац те љубави и мисије - рекао је епископ Фотије.

Епископ Фотије је додао да је мисија и порука оца Порфирија, то његово основно учење, јако битно за Српску православну цркву, за све народе свијета, јер је та његова порука универзална.

Истичући да се у нашем народу мало зна о оцу Порфирију, који је Грк, епископ Фотије је рекао да би послије овог предавања вјерници требало да знају много више о овом светитељу.

- Отац Порфирије је учитељ љубави, који нам показује да Васкрс потврђује побједу добра, побједу љубави над злом и над оним што је лоше и недостојно човјековог живота - Васкрс је побједа вјечнога живота и свега онога што је добро - нагласио је владика Фотије.

Према његовим ријечима, учитељ те филозофије управо је старац Порфирије, као и многи други светитељи који су проповиједали да је васкрсење Христово и васкрсење свих људи побједа живота над смрћу, што је уједно и васкршња порука.

Владика Фотије је рекао да је отац Порфирије велики светитељ, свети старац, Светогорац, који живи, може се слободно рећи, у нашем времену и који је подарио велике духовне дарове.

Свети Архијерејски сабор цариградске Патријаршије је 2013. године у Диптих светих унио и старца Порфирија Светогорца.

Предавање је организовала Светосавска омладинска заједница Зворник.