latinica  ћирилица
16/04/2019 |  22:23 ⇒ 22:31 | Аутор: СРНА

"Слике" Мирослава Лазовића у Музеју Козаре

Изложба слика ликовног умјетника и универзитетског професора из Београда Мирослава Лазовића отворена је вечерас у Музеју Козаре.
Изложба слика Мирослава Лазовића у Музеју Козаре - Фото: СРНА
Изложба слика Мирослава Лазовића у Музеју КозареФото: СРНА

Бивши кустос Удружења ликовних умјетника Србије Оливера Вукотић истакла је приликом отварања изложбе да је Лазовић примјер човјека који је цијелим својим бићем посвећен умјетности.

- Он је своју самосталну изложбу имао као гимназијалац, тако да се од његове ране младости па до данас може пратити креативни потенцијал који се манифестује у свим сликарским дисциплинама, јер он је један од ретких стваралаца данас који је оставио на десетине мурала и витража и слика и овенчан је бројним наградама - навела је Вукотићева.

Она је нагласила да је сликарски опус Лазовића сублимација три момента која важе за свако умјетничко дјело, а то је да оно обједињује личност умјетника, насљеђе и факторе средине.

- Све то је Мирослав Лазовић синтетизовао у свом делу и он се подједнаком снагом предаје сваком од својих слика - рекла је Вукотићева.

Директор музеја Зоран Радоњић рекао је да је сликарски израз Мирослава Лазовића великог распона, од фигурације до апстракције, игра се са бојама и ствара добре и монументалне слике.

Аутор изложбе рекао је да се у зрелијим годинама настоји посветити сликарству.

- Овај крај је што се тиче умјетности расадник, многа сликарска имена потичу одавде и драго ми је да сам овде могао да се представим - рекао је Лазовић.

Изложба под називом "Слике" Мирослава Лазовића Приједорчани могу погледати до 11. маја.