latinica  ћирилица
17/04/2019 |  08:04 | Аутор: СРНА

Наставак суђења Сакибу Махмуљину

Пред Судом БиХ за данас је најављен наставак суђења команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину за злочине над заробљеним српским цивилима и војницима на подручју Завидовића и Возуће 1995. године.
Суђење Сакибу Махмуљину - Фото: РТРС
Суђење Сакибу МахмуљинуФото: РТРС

На рочишту 10. априла, свједок одбране, некадашњи командант Петог батаљона 303. бригаде такозване Армије БиХ Сеад Рекић рекао је да је током војне операције "Фарз" у септембру 1995. године имао непријатне контакте са јединицом "Ел муџахедин".

- У селу Стог наишли смо на неколико складишта оружја и муниције које је Војска Републике Српске запалила приликом повлачења. Ми смо локализовали ватру и затражили камион да то превеземо у логистику. Дошао је неки Арапин, није имао никакву ознаку Армије БиХ и ми му нисмо дозволили да уђе и снима - рекао је свједок.

Свједок каже да је убрзо наишао џип на којем је била застава са арапским словима и противавионски топ који је био уперен према њему и његовим војницима.

Оптужница терети Махмуљина да као командант Трећег корпуса, у чијем је саставу дјеловао и одред "Ел муџахедин", није ништа предузео да спријечи злочин припадника тог одреда над ратним заробљеницима и српским цивилима током војне акције на ширем подручју Завидовића и Возуће 1995. године.

Према оптужници, припадници одреда су од 11. до 29. септембра 1995. године убили 52 ратна заробљеника.

Рочиште је заказано за 9.00 часова.