latinica  ћирилица
17/04/2019 |  09:25 ⇒ 23:21 | Аутор: РТРС

НСРС наставља расправу о Закону о полицији и унутрашњим пословима

МУП Републике Српске формираће резервни састав полиције. Омогућиће то Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, којег разматра Народна скупштина Републике Српске. Циљ је квалитетнији одговор на све безбједносне изазове, попут мигрантске кризе и елементарних непогода. Наставак засједања сутра од 10 часова.

Ток расправе:

21.07 - Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Мара Милошевић сматра да је добро што ће Српска увести резервни састав полиције, јер безбједност грађана може бити угрожена ради великог прилива миграната.

- Похвалила бих ово законско рјешење, јер је њиме прописано увођење резервног састава полиције. Добро је да уводимо резервни састав полиције, јер безбједност грађана може бити угрожена уласком великог броја миграната - рекла је Милошевићева у Народној скупштини Републике Српске у расправи о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима.

Она каже да резервни састав полиције може помоћи и приликом елементарних непогода.

Посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске Иванка Марковић сматра да су законске одредбе морале бити прецизније дефинисане, јер је дио њих третиран у у другим законима, међу којима је Кривични.

- Превише је остављено могућности за велику слободу одлучивања, што није добро. Законске одредбе су морале бити прецизније деФинисане - каже Марковићева.

20.55 - Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је вечерас у Бањалуци да се Нацртом закона о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима утврђују формалноправни услови за успостављање резервног састава полиције.

Лукач је истакао да је прописано да ће полиција резервног састава имати иста овлаштења као и редовна полиција у складу са Законом о полицији и унутрашњим пословима, како би био постигнут максимални ниво сигурности лица и имовине, нарочито у периоду када се очекује повећање интензитета мигрантске кризе.

20.45 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској којим се дефинишу и уређују поменута инфраструктура и сектори критичне инфраструктуре у Српској, управљање истима, обавеза израде анализе ризика и безбједносног плана објеката из сектора критичне инфраструктуре.

Представник Министарства унутрашњих послова Српске Срђан Обрадовић рекао је у завршној ријечи о овом акту у Народној скупштини да се не ради о полицијском закону, већ акту који се доноси на захтјев ЕУ у циљу европских интеграција. 

Шеф Клуба посланика СНСД-а Игор Жунић рекао је у ранијој посланичкој расправи о овом акту у Народној скупштини да је тај закон усклађен са директивама ЕУ и Савјета Европе, те да такав акт постоји у земљама региона када је ријеч о критичној инфраструктури и заштити.

Посланик СДС-а Томица Стојановић сматра да се законом у вези са критичном инфраструктуром на мала врата уводи полицијска држава и диктатура, и то, како је навео, једним потписом ресорног министра.

Посланик ДНС-а Дане Малешевић је рекао да овакав закон постоји у Србији, Хрватској, свим земљама ЕУ и у САД.

Шеф Клуба посланика НДП-а Драган Чавић рекао је да објекте критичне инфраструктуре треба прецизније дефинисати и утврдити до коначног приједлога закона.

20.00 - Посланик СНСД-а Илија Таминџија рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да су експерти из региона размотрили аспекте пукотина на брани Хидроелектрана на Требишњици - Гранчарево, те да нико од њих није указао ни на један проблем њене нестабилности.

Таминџија је рекао да је санација бране и пукотина на брани код Требиња у току и да ће је радити најбољи стручњаци.

Он је додао да су поједини чак устврдили да та брана може трајати више стотина година.

- Посланик СДС-а Небојша Вукановић, говорећи о опасности због пукотина на брани, узнемирава јавност зарад дневне политике и говори да је брана нестабилна. То су неистине - рекао је Таминџија у расправи у Народној скупштини Републике Српске о Нацрту закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској.

19.45 - Представник Министарства унутрашњих послова Републике Српске Срђан Обрадовић рекао је посланицима Народне скупштине да се Нацртом закона о безбједности критичних инфраструктура дефинишу и уређују ова инфраструктура и сектори критичне инфраструктуре у Српској, управљање њима, обавеза израде анализе ризика и безбједносног плана објеката из овог сектора.

Он је прецизирао да се овим законом утврђују и безбједносни координатор и менаџер за критичну инфраструктуру, те уређују сарадња у области критичне инфраструктуре, поступање са заштићеним подацима, надзор над спровођењем овог закона, као и прекршајне одредбе.

Критичне инфраструктуре су системи, мреже и објекти од посебне важности, чије уништавање или угрожавање може изазвати озбиљан поремећај у слободном кретању људи, превозу робе и пружању услуга, те негативно утицати на унутрашњу безбједност, здравље и животе људи, имовину, животну средину, спољну безбједност, економску стабилност, те непрекидно функционисање републичких органа.

19.30 - Нацртом закона о заштити од пожара прописује се систем заштите од пожара, права и обавезе привредних друштава и других правних лица, министарстава, републичких управа и републичких управних организација и јединица локалне самоуправе да спроведу адекватне мјере заштите од пожара.

- Прописује се и обавеза власника објеката у којима се окупља већи број лица, обавеза јединица локалне самоуправе да организују димњачарске службе, прецизније дефинише дјелокруг рада ватрогасно-спасилачких јединица, као и опис послова ватрогасаца-спасилаца - наводи се у образложењу законског рјешења.

17.30 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је данас Нацрт закона о печатима органа и институција Српске којим се прописује намјена, садржај и облик печата, чување, употреба и начин израде те његовог уништавање, као и друга питања у вези са употребом печата које користе републички органи и институције.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је, образлажући у Народној скупштини ово рјешење, да се Нацртом закона прописује могућност кориштења амблема Српске, као садржаја печата са законом којим се уређује амблем.

Она је истакла да је разлог за доношење овог закона усклађивање са системским прописима Српске, као и прецизирање појединих рјешења у важећем закону.

- Важећи Закон о печату донесен је 1992. године и од доношења два пута је мијењан и допуњаван, 2001. и 2007. године. С тим у вези, било је неопходно приступити доношењу новог закона с циљем усклађивања са новим системским прописима Српске - образложила је Решићева.

17.15 - Сједница Народне скупштине настављена је, након редовне паузе, разматрањем Нацрта закона о печатима органа и институција Републике Српске.

Народна скупштина ће у наставку сједнице разматрати и Нацрт закона о заштити од пожара, као и нацрте закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској, о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији, те о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу.

14.55 - Народна скупштина Републике Српске завршила је вишечасовну расправу о Приједлогу закона о измјенама Закона о локалној самоуправи којим се до 30. јуна 2021. године продужава рок за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

Министар управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић рекла је да је ово прво продужење рока за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

- Закон је донесен 2016. године и продужењем рока не мијењамо никакве услове, него не дозвољавамо нова запошљавања. Више од 50 одсто локалних заједница скоро је дошло до прописаног броја запослених, а 98 одсто их интензивно ради на рјешавању проблема - рекла је Решићева у завршној ријечи о овом законском рјешењу.

Она је нагласила да локалне заједнице немају право на додатна запошљавања, него да усклађују број запослених са законским одредбама.

13.40 - Посланици у Народној скупштини Републике Српске ни након вишечасовне расправе још нису размотрили Приједлог закона о измјенама Закона о локалној самоуправи, а на захтјев Клуба посланика ДНС-а дата је получасовна пауза.

12.30 - Посланик СНСД-а Недељко Ћорић рекао је да неће бити отпуштања радника у администрацијама локалних самоуправа, нити је то предвиђено Приједлогом закона о измјенама Закона о локалној самоуправи.

- Усклађивање броја радника не значи њихово отпуштање. Уколико је потребно, у Српској можемо донијети закон или одлуку којима би било забрањено запошљавање административних радника на свим нивоима, али ово би морало бити урађено уз квалитетну анализу да не бисмо остали без неопходног кадра - рекао је Ћорић.

Посланик СДС-а Зоран Видић сматра да се мора систематичније разговарати о усклађивању броја радника у администрацијама локалних заједница.

- Морамо озбиљније приступити овом проблему. Нажалост, сада на дневнополитичкој основи разговарамо о рјешавању вишка запослених - рекао је Видић.

11.40 - Шеф клуба посланика ДНС-а Дарко Бањац рекао је да су начелници општина и градоначелници у Српској тражили да буде продужен рок за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

- До критеријума о броју запослених у локалним администрацијама дошло се компромисом Савеза општина и градова, Владе и Народне скупштине. Договорено је да буду три запослена на 1.000 становника, а вишак запослених стваран је годинама - рекао је Бањац.

Посланик СДС-а Томица Стојановић навео је да треба бити одговоран како локалне самоуправе не би остале без потребне радне снаге.

- Када је ријеч о Бијељини, пролонгирање рока није потребно, јер готово да нема вишка радника у администрацији. Вјерујем да у наредних годину или двије број радника у локалним самоуправама може бити у складу са законом, али се поставља питање да ли се то искрено жели - рекао је Стојановић.

Приједлогом закона о измјенама Закона о локалној самоуправи продужен је рок до 30. јуна 2021. године за усклађивање броја запослених у локалним самоуправама.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Народна скупштина ће у наставку сједнице разматрати и Нацрт закона о печатима органа и институција Републике Српске и Нацрт закона о заштити од пожара.

Биће разматрани и нацрти закона о безбједности критичних инфраструктура у Републици Српској, о измјенама и допунама Закона о полицији и унутрашњим пословима, о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, о измјенама и допунама Закона о оружју и муницији, те о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу.

На дневном реду су и нацрти закона о измјенама и допунама Закона о социјалној заштити, о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа, о измјенама и допунама Закона о заштити од насиља у породици.

На дневном реду је и Нацрт стратегије за унапређење положаја старијих лица у Републици Српској за период од 2019. до 2028. године и Нацрт стратегије за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља у Српској од 2019. до 2029. године.

На четвртој редовној сједници биће разматрани и извјештај о раду и извршењу финансијског плана - буџета Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству за прошлу годину, годишњи извјештај Омбудсмана за дјецу за 2018. и годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2018.

Посланици су јуче размотрили Приједлог закона о измјени и допуни Закона о платама запослених у МУП-у. Предвиђено је да се полицијским службеницима са средњом и вишом стручном спремом, повећа плата за више од 100 КМ.