latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:12 ⇒ 11:22 | Аутор: СРНА

Пахор у Сарајеву: ЕУ још више да подржи БиХ (ФОТО)

Предсједник Словеније Борут Пахор рекао је данас на отварању Међународне инвестиционе конференције Сарајево бизнис форум, да ЕУ треба још више да подржи европски пут БиХ и да њена политика проширивања буде флексибилнија.

Пахор сматра да ће једно од најважнијих питања новог сазива Европске комисије управо бити проширење ЕУ, односно приступање земаља Балкана европској породици народа.

- Сада је вријеме за Европску комисију и ЕУ да на западни Балкан гледају као на приоритет и важно геополитичко питање - рекао је Пахор и нагласио да ће се лично заложити за бржу реализацију тих циљева, при чему је позвао земље региона да уложе додатни напор који ће убрзати њихов пут ка ЕУ.

Он је истакао да је на властима земаља у региону да брзо обаве свој посао, а на Бриселу да приоритетно убрза процес проширења ЕУ на Балкан.

Пахор је пожелио БиХ успјешну будућност, изразившу увјерење да је то повезано са приступањем ЕУ.

Предсједник Управе ББИ банке Амер Буквић рекао је да су економија, улагање и сарадња три кључне ријечи које карактеришу тродневну конференцију Сарајево бизнис форум, која је данас отворена.

Он је истакао да ће током форума, који обиљежава 10 година рада, бити представљено 300 пројеката из пољопривреде, енергетике, информатике и образовања, те да се окупило 2.000 учесника.

- Данашњи скуп је круна тих 10 година Сарајево бизнис форума - рекао је Буквић и додао да је Форум цијелу деценију ефикасно радио у сарадњи са инвеститорима, властима и медијима.

Он је нагласио одличну сарадњу организатора форума и институција БиХ, при чему је посебно захвалио Предсједништву БиХ, као Министарству иностраних послова и Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Сарајево бизнис форум отворили су предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Словеније Борут Пахор, предсједник управе ББИ Банке Амер Буквић, а видео-линком учесницима се обратио и бивши премијер Владе Малезије Тин Махатир Мохамад.

Сарајево бизнис форум (Klix.ba/H.M)

О улози лидера у сарадњи и развоју с циљем економског напретка на форуму би требало да говоре министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак, бивши премијер Турске Ахмет Давутоглу, министар развоја предузетништва Малезије Мујахид Јисоф Рава, министар у Влади Марока Лахен Даоуди, те министар рада и социјалног старања Црне Горе Кемал Пуришић.

У оквиру конференције биће разговарано и о могућностима превазилажења изазова са којима се сусрећу привредници југоисточне Европе, а своја експертска мишљења подијелиће актуелни и бивши званичници из региона.

Организатор скупа ББИ банка најавила је да ће посебан акценат овогодишњег форума бити на теми одрживог развоја о којем ће уводну поруку дати директор Дубаи исламик бенк групе Аднан Чилван.

Током скупа биће организоване презентације привредника и спонзора форума, као и пословни састанци ради умрежавања учесника и развоја нових пословних могућности.

Посебна пажња биће посвећена привредним потенцијалима БиХ и цијелог региона, те потенцијалима дијаспоре БиХ и њиховог улагања.

Посљедњег дана форума биће уприличене финалне презентације такмичења младих у бизнису Сарајево бизнис форума под називом "Старт ап челенџ".

Скуп прати око 350 новинара из цијелог свијета.