X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/04/2019 |  11:46 ⇒ 12:36 | Извор: СРНА

"Златна вила" угостиће седам позоришних кућа из Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе

У Приједору ће сутра бити отоврен Међународни фестивал позоришта "Златна вила" и у наредних седам дана угостиће седам позоришних кућа из Хрватске, БиХ, Србије и Црне Горе, најавили су организатори на конференцији за новинаре.

Позоришна публика је позвана да искористи прилику и по изузетно повољним цијенама карата погледа представе које су освојиле бројне награде на позоришним фестивалима у региону, као и да присуствују пратећем програму који је бесплатан.

Глумица Позоришта Приједор и члан Организационог одбора фестивала Мирела Предојевић рекла је да је представа "Равна плоча" Босанског народног позоришта Зеница по тексту Драгана Комадине и у режији Лејле Каикчије освојила седам фестивалских награда, да у њој игра првак сарајевског Камерног театра 55 Гордана Бобан, као и Нусмир Мухаремовић који је гостовао раније у Позоришту Приједор.

- Селектор Марко Мисирача одрадио је одличан посао и довео вишеструко награђиване представе из региона - рекла је Предојевићева и истакла да су улазнице за двије од седам представа већ распродате, да је продаја за сутрашњу представу Оливера Фрљића при крају, а да за преостале представе још има карата.

Она каже да позориште из Подгорице има занимљиву представу јер јој је полазна тачка само један стих из црногорске химне и заједнички је пројекат редитеља и глумаца, а према њеним ријечима, добра сарадња је велики плус за сваку представу.

Глумац Позоришта Приједор и члан Организационог одбора фестивала Деан Батоз рекао је да се озбиљност фестивала мјери и пратећим програмом који му даје тежину, најављујући да ће бити представљене три књиге /драме Алмира Башовића, "Кувани глумци" Милана Шпичека и монографија о Петру Краљу Аните Панић/, те глумци Слобода Мићаловић, Бранко Јанковић и Андрија Кузмановић, а округли столови биће одржавани након представа које се такмиче.

У такмичарској конкуренцији, осим представе "Равна плоча", су "Шест лица тражи аутора" Сатиричног казалишта "Керемпух" Загреб по тексту Луиђија Пирандела и у режији Оливера Фрљића, "Наши дани" Народног позоришта Републике Српске Бањалука по тексту Жељка Стјепановића и у режији Југа Радивојевића, "Чувари твог поштења" Градског позоришта Подгорица по тексту и у режији Бориса Лијашевића, те "Осама - касаба у Њујорку" Звездара театра Београд по тексту Владимира Кецмановића и у режији Дарка Бајића.

Осим такмичарских, Народно позориште у Београду и Народно позориште Сомбор ревијално ће одиграти своју копродукцију "Френки и Џони" по тексту Теренса Мек Нелија и у режији Тее Пухарић, док ће Градско позориште "Јазавац" Бањалука у част награђених играти представу "Брачни пар/астос/" по тексту Мата Морила и у режији Ђурђе Тешић.

Чланови жирија су Предраг Бјелошевић, Гордана Гаџић и Иван Обренов, који је именован умјесто првобитно најављеног Слободана Ћустића.

Биће додијељене награде за најбољу представу у цјелини, најбољу режију, најбољег глумца и глумицу, најбољу сценографију, најбољу костимографију, најбољу ауторску музику и најбољег младог глумца и глумицу.

Жири може додијелити и специјалне награде за дизајн звука, споредне улоге, глумачке минијатуре и друго.

Спонзор награде за најбољу представу Творница кекса "Мира" Приједор, а награде публике компанија "Арселор Митал Приједор".

Публика ће гласати свако вече након одигране представе на полеђини улазница убацујући своје преференције у кутију која ће се налазити у холу позоришта.

Организатор фестивала је Позориште Приједор, генерални покровитељ град Приједор, покровитељ Министарство просвјете и културе Републике Српске.