X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
17/04/2019 |  12:12 | Извор: ТАНЈУГ

На загребачкој манифестацији штанд посвећен усташком градоначелнику

На манифестацији у Загребу у Ткалчићевој улици, међу штандовима којима су организатори желили да прикажу старе занате, био и штанд усташког градоначелника.
 - Фото: Domaci.de
Фото: Domaci.de

Ријеч је, како наводи регионална ТВ Н1, о штанду посвећеном кобасичару Ивану Вернеру, каснијем усташком градоначелнику Загреба, познатом по томе што је наредио рушење загребачке синагоге.

Туристичка организација Загреба рекла је тим поводом да нису знали нити им је било пријављено постављање штанда са именом озлоглашеног градоначелника.

- Удружење Легенде Загреб пријавила је пројекат Адвент Стара Ткалча Туристичкој заједници града Загреба са жељом оживљавања старих загребачких заната попут клобучара, бријача, бачвара, урара, кобасичара, итд. Приликом провјере пријављеног пројекта и утврдили смо да се у њему име Ивана Вернера нигдје не спомиње те ТЗГЗ уистину није имала никакву информацију о намјери кориштења њега као примјера заната кобасичара - навела је ТО Загреб.

Организатори манифестације, удружење легенде Загреб саопштиле су да нису знали шта је кобасичар Вернер радио након 1926. године и да су желили само да представе старе занате.

Загребачка улица Стара Ткалча позната је по томе што су се у њој прије Другог свјетског рата налазиле бројне занатлијске продавнице.

Иван Вернер, по занимању месар и кобасичар, био је градоначелник Загреба од 1941. до 1944. године.

На то мјесто га је поставио Анте Павелић, а Вернер је познат по томе што је, између осталог наредио одузимање фабрике цемента од Јевреја, као и рушење синагоге уз образложење да се не уклапа у урбанистички план града.