latinica  ћирилица
17/04/2019 |  13:18 | Аутор: СРНА

Дачић: Србија без Русије не може заштитити своје националне интересе

Србија није у стању да заштити свој национални интерес без помоћи Руске Федерације, изјавио је данас у Москви министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић (Фото: Анадолија) -
Ивица Дачић (Фото: Анадолија)

- Ситуација на међународној сцени је таква, а правила међународног поретка се све више руше и таква су да Србија без помоћи пријатеља не може да заштити своје националне интересе - рекао је Дачић након састанка са руским колегом Сергејом Лавровим.

Из Министарства спољних послова Србије саопштено је да је Дачић захвалио предсједнику Русије Владимиру Путину и министру иностраних послова Лаврову на великој подршци коју пружају Србији у одбрани њеног територијалног интегритета и суверенитета.

Он је нагласио да су односи Србије и Русије на стратешком нивоу и да ће Србија и Руска Федерација увијек радити на проналажењу најбољих могућих политичких рјешења за проблеме који постоје у региону.

Дачић је истакао да за Србију, то што је Русија стална чланица Савјета безбједности УН, представља фактор стабилности и безбједности, тако да, одлука да самопроглашено Косово буде примљено у чланство УН не може бити донесена, јер мора да прође Савјет безбједности УН.

- Битна нам је помоћ Руске Федерације и наших других пријатеља у вези са чланством Косова у међународним организацијама. Ми се у међународним организацијама руководимо тиме да будемо једни другима од помоћи и ту су наши односи на веома високом нивоу - рекао је Дачић.

Он је истакао веома успјешну акцију Србије и Русије када је ријеч о Интерполу и навео да ће се та сарадња наставити с обзиром на то да се самопроглашено Косово поново пријавило за чланство у Интерполу.

- Ове године конференција је у Чилеу и опет ће вршити притисак и љутити се на нас што лобирамо да неке земље не признају Косово или радимо на томе да промјене одлуку о признању Косова. Сада је проблем што Србија има, наводно толико велики утицај да можемо да спријечимо да неко постане члан неке велике међународне организације. Тринаест земаља је повукло признање Косова и надам се да да ће се тај процес наставити - рекао је Дачић.

Он је истакао да је важно што Србија у заштити својих интереса полази од тога да се консултује са Руском Федерацијом и да је зато веома важан састанак предсједника Србије Александра Вучића и руског предсједника Владимира Путина, који ће се одржати 26. априла у Пекингу, уочи састанка који је за 29. април сазвала Ангела Меркел у Берлину, а позвани су представници Београда и Приштине.

- Ми нећемо повлачити никакве потезе без консултација са Руском Федерацијом. Радује нас руски став да ће они подржати све оно што је у интересу Србије - рекао је Дачић.

Говорећи о економској сарадњи, Дачић је навео да се повећава обим спољнотрговинске размјене Србије и Русије, која је прошле године износила више од три милијарде долара.

Он је навео да је почела изградња гасовода кроз Србију - "Турског тока", да је циљ да се радови заврше што прије.